Bubanj

Za većinu je razgovor o štampačima i specifikacijama "špansko selo" o može biti dosta naporan. Postaviti pitanje šta je jedinica bubnja (eng. drum unit), a što toner ili ketridž, u kakvom su odnosu i postoji li razlika između njih je otvaranje pandorine kutije. Svi znaju da postoji više vrsta printera i da su osnovni laserski i inkjet. Najveća razlika između laserskih i inkjet printera je u tome što ovi drugi koriste boju, pogodni su za ispise u malim količinama i tradicionalan su izbor za kućnu upotrebu. Sa druge strane, laserski printeri koriste toner, idealni su za ispis u velikim količinama i uglavnom se koriste u kancalarijama. Najveća prednost laserskog printera je brzina printanja jedne stranice u svega par sekundi.

Jedinica bubnja i toner su delovilaserskog štampača. Mogu li ovi delovi postojati jedan bez drugog? Da li su međusobno zavisni? Možda se da razumeti ako znamo osnovne korake operacije laserskog štampača:

  • Osvetljavanje fotoosetljivog bubnja laserskim vazduhom (elektrostatičko punjenje osvetljenih delova)
  • Privlačenje tonera ( prah) na napunjena mesta usled elektrostatičkog privlačenja
  • Prenošenje tonera sa bubnja na papir,
  • Pričvršćivanje mastila na papir zagrevanjem papira.

Čestice različitih naboja se privlače i iste naboje odbijaju. Ovo je upravo osnovni princip rada laserskog štampača. Osnovni deo laserskog štampača je fotoosetljivi bubanj. Bubanj u laserskim štampačima ima svojstvo stvaranja i skladištenja naboja na osvetljenim mestima, tako da se slika dokumenta koji se štampa prenosi na bubanj. Laserski štampač može biti opremljen samo jednim bubnjem i jednim tonerom, a postoje i verzije sa četiri bubnja, svaki za jednu boju.

Bez obzira koliko bubnjeva i tonera ima u laserskom štampaču, odnos jedinice bubnja i toner kasete je uvek isti.

Jedinica bubnja za laserske štampače sastoji se od različitih delova koji osiguravaju ne samo snabdevanje tonera u prahu, toner uložak, već i njegovo zagrevanje i pričvršćivanje na papir. Laserski štampači koji imaju kertridž sa tonerom kao deo jedinice bubnja, imaju jedinicu bubnja koja se sastoji od:

  • cevi sa tonerom koja sadrži prah
  • jedinice u kojoj su svi drugi delovi odgovorni za proces bojenja papira

U slučaju da je kertridž sa tonerom deo jedinica bubnja bilo koji zamenski toner znači i zamenu cele jedinice, a pogađate, to je „skuplja“ opcija, ali daleko bolja. Za tu novčanu razliku dobićete dosledno visokokvalitetno štampanje, od prvog do poslednjeg štampanog dokumenta vašeg štampača.

 

Izaberi filtere
Prikaži:
Prikazano 1~1 od ukupno 1 proizvoda
Sortiraj:

XEROX 013R00659 magnta drum ct

Na lageru u skladištu
0,00 din Dodaj u korpu