DVD i Blu-ray uređaji

Razlika između CD i DVD

Oni su slični po sastavu i upotrebi, ali DVD-ovi nude veći kapacitet čuvanja podataka u poređenju sa CD-ovima. CD-ovi se takođe obično koriste za audio i programske datoteke, dok se DVD-ovi koriste za video i programske datoteke. Oni su danas uobičajena tehnologija a postale su sinonim za značenje kompaktnog diska. Međutim, ove dve reči zapravo znače različite stvari. CDi i DVD su napravljeni s drugačijom namerom.

Compact Disc (CD) je optički disk koji se koristi za čuvanje podataka. Oni su zapravo napravljeni da zamene diskete koje su korišćene za čuvanje datoteka i programa sa računara. CD-i su na kraju uzrokovali zastarjelost disketa. CD-ove su izumili Philips i Sony samostalno, ali su 1982. surađivali na stvaranju standardnog formata i srodne tehnologije (CD player). CD-ovi mogu sadržati do 700 MB podataka, što je oko 80 minuta zvuka. Mini CD-ovi su takođe napravljeni tako da mogu držati približno 24 minuta audio ili upravljačkih programa.

Iako su u početku CD-ovi stvoreni za spremanje i reprodukciju zvučnog zapisa, tokom godina je postojalo mnogo različitih vrsta CD-ova proizvedenih za različite vrste rada, uključujući CD-Text, CD+ grafiku, CD-ROM, Video CD, Super Video CD , Foto CD itd. Svi ovi CD-ovi se koriste za različite namene. Tu su i CD-ovi, koji se mogu samo čitati (CD-ROM), pisati samo jednom (CD-R) ili dopuštaju korisniku da stalno čita i piše po CDu po vlastitom nahođenju (CD-RW). Standardni CD-ovi se obično koriste za snimanje pesama, podataka, upravljačkih programa itd. CD-ovi su u početku nudili više podatkovnog kapaciteta od tvrdog diska računala, iako tvrdi diskovineuporedivu  premašuju CD sa današnjim tehnologijama.

DVD-ovi su slični CD-ovima. Razvili su ih nezavisno Philips, Sony, Toshiba i Panasonic 1995. godine. Prij toga, video i film su snimani na Video CD-u (VCD) koji je bio dostupan na tržištu 1993. godine. Ostali formati koji su izašli iste godine uključuju Multimedijski kompaktni disk (MMCD) i Super Density (SD) disk. Razlika u formatima uzrokovala je udruživanje firmi i postavljanje standarda za održavanje jednog tipa formata, što je rezultiralo formiranjem DVD-a. Kako su se cene DVD-a smanjile, VHS kaste su zastarele jer je ponuđena bolja tehnologija. Tu su i razne vrste DVD-ova uključujući DVD-ROM, DVD-R i DVD-RW, Blu-ray. Kada su stvoreni DVD playeri, imali su sposobnost zaostatka, što je omogućilo čitanje CD-ova na njima. Međutim, mnogi CD-playeri nisu mogli čitati DVD-ove, što je značilo da bi ljudi morali ići i kupiti te uređaje. DVD-ovi su korisnicima omogućili da drže podatke do 17,08 GB na dvoslojnom, dvostranom disku. Jednoslojni, jednostrani disk sadrži približno 4,7 GB podataka. 

Blu-ray je jedan od dva glavna formata diska High Definition (drugi HD-DVD) koji su predstavljeni potrošačima 2006. godine. Namera je bila zamena trenutnog DVD standarda na američkom i svetskom tržištu. Međutim, 2008. godine HD-DVD je prekinut, a sada je Blu-ray jedinstveni format na bazi diskova visoke definicije koji je još uvek u upotrebi, a DVD se još uvek koristi.

Blu-ray protiv DVD-a

Blu-ray se zasniva na temelju koje je postavio DVD u potrazi za visokokvalitetnim gledanjem televizije i iskustvom sa slušanjem. Iako DVD pruža veoma dobro iskustvo gledanja, to nije format visoke definicije. Sa pojavljivanjem HDTV-a i trendom za veće veličine TV ekrana, kao i povećanom upotrebom video projektora, ograničenja kvaliteta DVD-a postaju primamljiviji. Blu-ray omogućava potrošaču da vidi sa više dubine, širi spektar nijanse boja i više detalja na slici nego na DVD-u, pružajući istinito iskustvo gledanja televizora visoke definicije od prethodno snimljenog materijala na medijumu zasnovanom na disku slično onom DVD-a. Gde DVD koristi tehnologiju crvene boje, Blu-ray Disc format koristi tehnologiju Blue Laser i sofisticiranu kompresiju video zapisa kako bi se postigla video reprodukcija visoke definicije na istom disku kao standardni DVD.

Značaj plave laserske tehnologije je u tome što je plavi laser uži od crvenog lasera, što znači da se može preciznije fokusirati na površinu diska. Iskoristivši ovo, inženjeri su mogli da naprave "jame" na disku gde se informacije skladište manje i tako više "jame" uklapaju na blu-ray disk nego što se može staviti na DVD. Povećavanje broja kopova stvara više kapaciteta za skladištenje na disku, što je potrebno za dodatni prostor potreban za snimanje video zapisa visoke definicije. Pored povećanog kapaciteta za video, Blu-ray omogućava i više audio kapaciteta nego DVD. Umesto da uključuje standardni Dolby Digital i DTS zvuk koji smo upoznati sa DVD-om (koji se nazivaju "gubitak" audio formata jer su oni mnogo kompresovani kako bi se uklapali na DVD disk), Blu-ray ima kapacitet da zadržite 8 kanala nekomprimovanog zvuka uz film.

Pregled specifikacija Blu-ray Disc formata

 • Kapacitet skladištenja diska za prethodno snimljen (BD-ROM) materijal za reprodukciju: jednosojni (25GB) - dvoslojni (50GB)
 • Kapacitet skladištenja diska za snimanje kod kuće: Jednoslojni (25GB) - Dvoslojni (50GB). Postoje dve vrste Blu-ray diskova za snimanje, BD-R (Blu-ray Disc Record Once) i BD-RE (Blu-ray Disc ponovno pisanje).
 • Brzina prenosa podataka: prosečno 36 do 48 Mb/s megabita u sekundi, sposobni do 54 MPS što premašuje brzinu prenosa od 19,3 Mbps koja je odobrena za HDTV emitovanje. To znači da Blu-ray ne samo da rukuje sa mnogo više informacija od DVD-a, već može da obradi i više informacija od HDTV-a.
 • Video Specifikacije: Kompatibilno s potpunom MPEG2 Encoding-om, kao i MPEG4 AVC (takođe poznatom i kao H.264) i VC1 (na osnovu WMV-a (Windows Media Video) format Rezolucije od 480i do 1080p (u 2D ili 3D- 3D kompatibilnost na nekim igračima je dodat 2010. godine) može se implementirati na osnovu diskrecije proizvođača sadržaja.
 • Audio Specifikacije: Dolby Digital , DTS i nekomprimirani PCM . Sledeći audio formati su opcioni - Dolby Digital Plus , Dolby TrueHD , DTS-HD Master Audio . Međutim, skoro svi Blu-ray Disc uređaji napravljeni od 2008. godine uključuju dekodiranje Dolby TrueHD / DTS-HD Master Audio dekodiranja, nekodirani bitstream izlaz ili oboje. Pored toga, većina Blu-ray Disc uređaja je kompatibilna i sa Dolby Atmos i DTS: X emersivnim surround zvučnim kodiranjem.
 • Audio / Video povezivanje: Blu-ray format podržava audio izlaz iz plejera putem analognog, digitalnog optičkog / koaksijalnog i HDMI povezivanja. Kada su igrači prvi put predstavljeni, video izlaz je dozvoljen preko kompozitnih, S-video, komponenata i HDMI-a, ali od 2013. godine eliminisana je podrška za video vezu preko kompozitnog, S-video i komponentnog video snimka. To znači da za bilo koji Blu-ray Disc plejer napravljen od 2013, vaš TV mora imati HDMI ulaz kako bi video video sadržaj.
 • Internet / mrežno povezivanje: Iako Blu-ray format podržava umrežavanje i Internet mogućnosti (BD-Live), ugrađeni umrežavanje i ethernet portovi na pojedinačnim Blu-ray Disc Players-ovima se zahtevaju samo na onima napravljenim nakon novembra 2007. Većina playera takođe imaju ugrađenu WiFi vezu. Takođe, iako nije neophodan u sklopu Blu-ray specifikacija, većina Blu-ray Disc uređaja takođe obezbeđuje internet streaming mogućnosti, kao što su pristup Netflix-u i sličnima.
 • Proizvodnja i podrška za softver: Blu-ray podržavaju svi glavni proizvođači i filmski studiji, uključujući: Oppo Digital, Denon, Funai, Hitachi, LG, Panasonic, Onkyo, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony, Toshiba, Apple, TDK, Thomson i Yamaha. Blu-ray je takođe podržan na strani softvera kompanije Sony / Columbia, Twentieth Century Fox, Disney, MGM, Paramount, Dreamworks, Lionsgate, Warner i Universal i drugi.
 • Podrška za kompatibilnost unazad: Iako format Blu-ray diska nije kompatibilan sa prethodnim formatima, drugim rečima, ne možete reprodukovati Blu-ray Disc na DVD ili CD plejeru, izuzev ograničenog broja igrača uvedenih pre 2008. godine, svi Blu predstavnici diska mogu reprodukovati DVD-ove i CD-ove, a neki mogu da reprodukuju dodatne diskove i formate multimedijalnih datoteka zasnovane na USB-u.
 • Ultra HD Blu-ray

  Krajem 2015. godine predstavljen je Ultra HD Blu-ray disk format . Ovaj format koristi iste dimenzije diskova kao Blu-ray format, ali su konstruisani tako da mogu da ubace više informacija koje podržavaju native reprodukciju rezolucije 4K. Ovo nije isto kao i 4K povećanje rezolucije na nekim standardnim Blu-ray Disc uređajima, kao i druge mogućnosti za poboljšanje video sadržaja, kao što su širok raspon boja i HDR .

  Ne možete da reprodukujete Ultra HD Blu-ray disk na standardnom Blu-ray Disc plejeru, ali Ultra HD Blu-ray Disc uređaji mogu da reprodukuju standardne Blu-ray, DVD i CD diskove, a većina može strimovati sadržaj sa interneta, sve prema odluci proizvođača.

 

Prikaži:
Prikazano 1~24 od ukupno 0 proizvoda
Sortiraj:


Nema traženih proizvoda