Električni roštilj

Električni roštilji su popularna zamena za klasične roštilje.

Prikladni su za stanove, manje balkone i terase. Njihova prednost je i kuvanje bez masnoće. dobar deo masnoća iz mesa se ukloni takvim pečenjem. Upravo zbog toga iz godine u godinu postaju sve popularniji. Ako planirate kupovinu električnog roštilja ovo su neke od stvari o kojima biste trebali voditi računa.

Prvo biste trebali odlučiti kako i gde ćete ga koristiti. Poznato, zar ne?

Za sendviče, doručak, povremene hamburgere, hot dog i slično bolji izbor su preklopni roštilji. Ako želite roštilj za meso i ribu, tada je bolji izbor otvoreni električni roštilj. Znači, bitna je namena.

Veći električni roštilji imaju veću površinu i više hrane možete pripremiti odjednom. Pitanje je, da li vam je to potrebno. Veći će zauzimati više prostora i pri svakom pečenju trošiti više električne energije. Mnogi električni roštilji imaju podesive termostate koji omogućavaju podešavanje temperature.

Prednost preklopnih roštilja je što zagrejavaju hranu s obe strane pa hranu ne treba okretati. Tako se skraćuje vreme za pripremu hrane iako i dalje morate čekati sa stavljanjem hrane na roštilj dok se zagreje. Neki noviji modeli imaju i otvoreni prostor te omogućavaju pečenje nekoliko različitih vrsta hrane istovremeno. Ukoliko su te strane odvojive i lakše se čiste, roštilj ima dodatni plus.

Otvoreni električni roštilji imaju jednu površinu za pečenje, koja se nalazi iznad postavljenog pleha koji skuplja masnoću. Slično kao i roštilji na ugalj, ovi su jako dobri za pripremu mesa i ribe. Ako vam je cilj postići što sličniji ukus pravom roštilju, a nije vam bitno vreeme kuvanja, tada će otvoreni električni roštilj biti bolji izbor. Obratite pažnju na širinu rešetki kako vam hrana ne bi propadala između.

Ukoliko vas brine dim u zatvorenom prostoru,  bolji izbor će biti otvoreni roštilji s plehom ispod jer u njih možete dodati vodu koja će smanjivati mogućnost nastanka dima budući da će ona ohladiti kapi masti koje budu padale.

Provjerite da li roštilj ima rupe ili rešetke za odvod masti. To je svakako jedna od bitnih karakteristika roštilja. Ako ima dublji i čvršći pleh za skupljanje masnoća, to je manja mogućnost da se masnoće šire okolo. Hrana pripremljena na električnom roštilju ima manje masnoća, budući da nije potrebno dodati masnoću za prženje, a zbog otvora tokom prženja masnoća se cedi i manje se zadržava.

Jednostavnost korišćenja, ali i čišćenja zahteva da tražite roštilj s površinama na koji se manje lijepi masnoća i hrana. Proverite i da li se može pleh koji skuplja masnoću lako vaditi i prati u mašini za pranje sudova. Takođe, neki roštilji imaju odvojive delove koji se mogu prati u mašini, uključujući rešetke, pa bi bilo dobro da i to proverite. Ukoliko preferirate pranje u mašini, tada vam ta karakteristika kod izbora električnog roštilja može biti jako bitna.

Neki roštilji imaju više mogućnosti pečenja, različite opcije i mogućnosti smanjivanja i pojačavanja temperature.

Glavne prednosti električnih roštilja su:

  • Idealni su za upotrebu u zatvorenom prostoru. Čak iako ćete ih puno koristiti na otvorenom, i u zatvorenom prostoru električni roštilj može odlično funkcionsati. 
  • Kod električnih roštilja je manje dima
  • Električni roštilji imaju kontrole za pojačavanje i smanjivanje temperature
  • Električni roštilji su jednostavni za upotrebu pa ih je lako uključiti i pripremiti za korišćenje.
  • Električni roštilji se brzo zagrejavaju pa je potrebno manje vremena da bi na njemu pripremili roštilj
Izaberi filtere
Prikaži:
Prikazano 1~1 od ukupno 1 proizvoda
Sortiraj: