Igračke

Kroz igru, dete uči nove veštine, istražuje i otkriva nove stvari. Igračke treba da budu prilagođene detetu, njihovom uzrastu, učenju i potrebama. Ono na šta roditelji treba da obrate pažnju jeste kako igračke utiču na razvoj njihovog deteta. Danas na tržištu postoji mnoštvo sjajnih igračaka, i možete bez problema da izaberete igračke koje će savršeno odgovarati detetu. 

Igračke kao realni predmeti

Dete voli da se igra sa telefonima, kompletima za šminkanje ili nekim drugim predmetom koji imate u domu. Igračke koje izgledaju kao stvarne stvari pomažu vašem detetu da ih poveže sa onim što vidi u stvarnom svetu. Korišćenjem takvih igračaka deca mogu otkriti kako stvari funkcionišu. Kupovina igračke telefona može mu pomoći da razume kako funkcioniše pametni telefon. Primeri stvarnih igračaka mogu biti pribor za kuvanje i spremanje hrane, za friziranje, za popravku automobila, za odevanje. Te igračke deci veoma interesantne i sa njima razvijaju veštine mnogo brže nego sa nerealnim igračkama. 

Dugotrajne igračke

Osim što su štedljive, ove igračke su im omiljene. Nekoliko posebnih igračaka koje će rasti sa vašim detetom dragocenije su nego gomila igračaka koje ne koristi. To su uglavnom setovi kockica i vozni parkovi koji stimulišu dete da se kreativno izražava kroz igru i da se razvija. Kako raste, dete menja način igre, a same igračke ostaju iste. Takve igračke vaše dete može koristiti u različitim fazama odrastanja, a takođe su i štedljive, jer ne ih ne morate kupovati svake godine.

Kreativne igračke

Igračke koje omogućavaju vašem detetu da razume kako stvari funkcionišu, pomaže da postane kreativniji i nauči da rešava probleme. Kada dete puzi i u fazi je kada uči da hoda, kotrljajuća lopta koja svetli ili pušta zvuk, može da mu bude zanimljiva i korisna. Beba će biti motivisana da posegne za njom čak i kada se otkotrlja čime poboljšava svoje motoričke sposobnosti. Igračke koje podstiču kreativnost pokrenuće i maštu vašeg deteta a to je veoma važno tokom ranih godina života kada uživaju u igranju uloga. Tako deca grade jezičke sposobnosti i razvijaju maštu. Stručnjaci kažu da dete u ranim godinama treba da bude posvećeno igri, i da nije preporučljivo da koristi tehnologiju u ranoj fazi odrastanja. 

Opasnosti

Organizacija Alternativa za bezbednije hemikalije (Alhem) preporučila je potrošačima da izbegavaju plastične igračke sa reciklažnom oznakom 3, da ne kupuju igračke na pijacama i uličnim tezgama i da provere da li je na deklaraciji proizvoda uredno naveden proizvođač i robna marka. „Na taj način povećavate šansu da svojoj deci kupite igračku bez opasnih hemikalija”, ukazuje se u saopštenju Alhema.

Istraživanje Alhema pokazalo je da čak sedam od 15 testiranih plastičnih igračaka i predmeta za negu dece sadrži opasne supstance, ftalate za koje je propisana zabrana prisustva u koncentraciji većoj od 0,1 odsto. Izmerene koncentracije u ispitivanim uzorcima se kreću u opsegu od 0,5 do 31,5 odsto, što je i do 300 puta veće od dozvoljene, upozorava se u saopštenju Alhema. U okviru ovog istraživanja analizirano je 15 uzoraka dečijih igračaka i predmeta za negu dece kupljenih u prodavnicama azijske robe široke potrošnje kao i u specijalizovanim prodavnicama za prodaju igračaka, tokom tri meseca (novembar 2018–januar 2019.)

Alhem je o dobijenim rezultatima odmah obavestio Ministarstvo zdravlja i podneo zahtev za vanredni inspekcijski nadzor ovih predmeta. Napominje se i da su ftalati najčešće korišćeni omekšivači koji se dodaju plastici na bazi polivinil hlorida (PVC) kao aditivi za omekšavanje i smanjivanje lomljivosti. Ne vezuju se za polimer i postepeno se ispuštaju iz proizvoda od PVC materijala, te u kontaktu sa proizvodima koji ih sadrže može doći do izlaganja korisnika štetnim dejstvima ovih supstanci. Ftalati se često dodaju plastici od koje se izrađuju igračke kako bi ih učinili mekšim i savitljivijim za igru, ali i da bi smanjili fizičke povrede kod dece. Ftalati su supstance za koje je dokazano je da imaju toksične efekte na reprodukciju tako što mogu štetno da utiču na plodnost i na plod, a za neke od njih (DEHP, DBP, BBP, DIBP) je dokazano da mogu dovesti do poremećaja rada endokrinog sistema, odnosno da su endokrini disruptori.

 

Izaberi filtere
Prikaži:
Prikazano 1~24 od ukupno 0 proizvoda
Sortiraj:


Nema traženih proizvoda