Kertridž

Toneri i kertridži... da li je u pitanju ista stvar?

U pitanju je svakako potro[ni materijal za štampače. Svaki štampač, laserski ili ink jet , koristi toner ili kertridž i bitno je napomenuti da oni nisu unierzalni. Svaki proizvođač ima svoje modele vezane za određeni model i nikako nemojte pokušavati da mešate brendove i modele. Naziv štampača se nalazi na prednjoj strani uređaja i njegov naziv je određen imenom serije i kombinacijom brojeva i slova koji se opet nalaze na pakovanjima potrošnog materijala.  

Toner ili kertridž... ipak nije svejedno.


U pitanju su dve potpuno različite stvari, ili još bolje dva pojma sa jednom zajedničkomcrtom - bez njih štampači nisu u stanju da rade!
Toner se odnosi na plastičnu kasetu napunjenu prahom koji ostavlja trag na papiru. Napravljena je od poliestera dok se sam prah u kaseti može azlikovati od proizvođača do proizvođača i u zavisnosti za koji model štampača se koristi.
Kertridž predstavlja plastični rezervoar u kome se nalazi mastilo koje se raznosi po papiru. Mastilo je proizvod lanenog ili sojinog ulja, nekada i naftnih derivata u koje se kasnije dodaje pigment. Nanosi se na papir i na njemu ostaje isušivanjem i isparavanjem.
Sama tehnika nanošenja praha i mastila na papir nije ista.
Laserski štampač radi uz pomoć lasera koji markira mesta na koja toner ostavlja trag na papiru. Kvalitet štampe je određen kvalitetom motora koji rotira bubanj, kao i s granulacijom tonera, čije fine čestice moraju ispratiti precizna laserska pulsiranja, koja su određena rezolucijom štampača. 
Za razlika od laserskih, inkjet modeli za ispis koriste ink, odnosno mastilo. Kvalitet je određen veličinom kapljica koje izlaze iz kertridža. Kako one ne mogu biti na nivou laserskog snopa, inkjet modeli su slabiji u štampanju teksta, a i svakako su sporiji od laserskih modela. 

Dilema: toner ili kertridž - laser ili inkjet? Proverite cene, akcije i modele koji se najbolje prodaju.
Dobro proverite svoje potrebe, pojedinac ili firme, i procenite da li i u kom obimu postoji potreba za štampom u boji. Zatim procenite obim dvenvne štampe i na osnovu toga donesite odluku.

Da li toner ili kertridž mogu da pokvare štampač?
NE! Oni sami po sebi ne mogu da naprave mehanička oštećenja na štampaču. Samim tim ne mogu ni da ga pokvare. Ukoliko neki od elemenata na laserskom toneru ne funkcioniše, odmah ćete prepoznati po neprirodnom zvuku blokade ili lupkanja unutar štampača. Ako se uz to i bubanj toner kasete ne okreće, to je jasan signal da uređaj više ne štampa tim tonerom i da je potrebna intervencija servisera.
Kod kertridža je situacija još jednostavnija. U slučaju lošeg kertridža, na papiru će ili biti nedovoljno ispisa ili će je biti u prekomernoj dozi. U oba slučaja treba reagovati i postojeći kertridž zameniti.
Najveći problem koji vam jedan toner ili kertridž mogu napraviti jeste da vam isprljaju unutrašnjost štampača a to se rešava osnovnim servisom štampača.


Kopija ili original?
Uvek original sem u slučajevima kada to finansijski nije opcija. Proizvodnja originalnih punjenja se odigrava u fabrici proizvođača i vodi se računa i o sirovinama koje se koriste u proizvodnji. Sa druge strane proizvodnja zamenskih tonera i kertridža ne zadovoljava tako stroge kontrole i procedure, a sirovine mogu varirati u zavisnosti od raspoloživosti istih na tržištu Kine, ili kod nekih domaćih proizvođača. To je razog velike cenovne razlike između ove dve vrste tonera.
 

Izaberi filtere
Prikaži:
Prikazano 1~24 od ukupno 579 proizvoda
Sortiraj:

HP Kertridž No.350 CB335EE Crni

Nema na lageru
3.439,00 din Postavi pitanje

Canon Kertridž PFI-301 1494B001AA plava

Nema na lageru
22.370,00 din Postavi pitanje

Canon Kertridž PFI-701 0900B001AA photo black

Na lageru u skladištu
39.090,00 din Dodaj u korpu
Prikazano 1~24 od ukupno 579 proizvoda