Ketleri
Ketler, kuvalo, aparat za vodu... Kako god ga nazivali, ovo je proizvod koji je svima u nekom momentu neophodan.
Čaj, kafa ili brza supa... Šta god da vam je omiljeno, temperatura vode i vreme infuzije igraju važnu ulogu u pripremi savršenog napitka i prave veliku razliku!
Ipak, čini se da je održavanje možda malo teže od korišćenja. Kada je električno kuvalo za vodu u pitanju, ono što je za njega potrebno uraditi s vremena na vreme je, očistiti ga od kamenca. Najlakši i najefikasniji način za ovo je upravo uz upotrebu sirćeta! Možete koristiti bilo koju vrstu sirćeta, bilo alkoholno, jabukovo ili vinsko sirće. Sirće nastaje oksidacijom alkohola koji se nalazi u svim tečnostima dobijenim fermentacijom, a njegova aktivna komponenta, sirćetna kiselina, zaslužna je za njegove moći. Upotreba sirćeta je vrlo šrioka i to iz više razloga. Pre svega, ono ne zagađuje okolinu i može da zameni mnogobrojne otrovne i jake hemikalije. Zatim, sirće je tečnost vrlo pristupačne cene i svako ga ima u kući. Pošto lako otapa kamenac, a nije štetno po zdravlje, sirće je idealan izbor za čišćenje svih površina na kojima se nahvatao kamenac. Ono što je potrebno da uradite je sledeće:
- U električno kuvalo za vodu nalite sirće tako da prekrije celo metalno dno i dospite bar za još jedan prst. Možete sipati i celu šolju sirćeta jer ne može škoditi ni platici ni metalnom dnu.
- Ostavite da tako odstoji bar 15ak minuta. Za veće naslage kamenca, možete ostaviti da stoji i nekoliko sati.
- Nakon ovoga, kuvalo dobro isperite vodim.
- Postupak ponavljajte periodično (na svakih 10ak korišćenja) kako bi vam kuvalo što duže koristilo.
Ukoliko niste ljubitelj sirćeta, najbolje je da potražite neke od gotovih proizvoda u radnjama ali nemojte se voditi cenom već pronađite one koji su ekološki i imaju manje hemije.
