Memorije za laptop

 • Sigurni ste da Vam je laptop usporen?
 • Nije u stanju da isprati Vaše zahteve?
 • Želite da je brži i da pouzdanije radi?
 • Vratite novac u džep jer najverovatnije još nije vreme za novi laptop.
 • Rešenje je dodatna memorija!

ŠTA JE RAM MEMORIJA?

RAM memorija (Random Access Memory) je hardverska komponenta računara. Sadrži sve podatke kojima operišu ostale komponente kompjutera (procesor, hard disk, grafička karta...). RAM memorija direktno utiče na brzinu rada svakog računara. Ukoliko računar ima manjak memorije, vremenom, njegova reakcija biva sve sporija. Za novije sisteme, tipa Windows-a 7 i 10, ili Linux je potrebno je da računar ima najmanje 2 GB memorije. Ipak, da bi računar ozbiljnije funkcionisao, mora posedovati barem 3 ili 4GB memorije.

RAM memorija za laptop ne bi trebalo da bude manja od 4 GB (gigabajta) ako želite uređaj koji radi lako i brzo. Uostalom, ako pogledate ponudu na tržištu videćete da je 4 GB uveliko standard. Ipak, ta veličina RAM-a nije dovoljna za sve. Na primer, gejmerima 4 GB ne odgovara jer sa tom količinom memorije većina zahtevnih igara ne bi radila kako treba. Zato oni biraju laptopove sa 8 GB ili 16 GB. S druge strane, za zabavu, učenje ili gledanje filmova 4 GB će biti sasvim dovoljno, dok bi za poslovnu upotrebu preporuka bila da RAM ipak bude veličine 8 GB.

RAM memorija se, kao i druge komponente računara, usavršava sa vremenom. Danas se u laptop računare ugrađuju moderne RAM memorije tipa DDR SDRAM, koje su u suštini duplo veće brzine u odnosu na starije modele SDR SDRAM (otuda i razlika u prvom slovu skraćenice – Double Data Rate u DDR u odnosu na Single Data Rate).

Postoje i podvrste DDR SDRAM memorije koje se označavaju dodatnim brojevima: DDR2, DDR3 i DDR4, a što veći broj, to bolje performanse. Uz oznaku DDR4 može stajati još jedan broj koji označava frekvenciju memorije u megahercima (MHz), na primer DDR4 2666. I ovde važi pravilo, što veći broj, to bolje performanse.

Imate sporiji ili stariji laptop kojem bi ubrzanje dobro došlo?

Dodavanje radne (RAM) memorije je jedan od najjednostavnijih načina za ubrzavanje računara bez potrebe za dodatnim softverom. Iako mnogi pretpostavljaju da je izuzetno kompleksan zadatak, to je zapravo prilično jednostavno.

Da li je Vašem laptopu potrebno više RAM memorije?

Manji kapacitet RAM memorije je često uzrok “uskog grla” na računaru i može dovesti do, ne samo loših performansi, već i do problema sa stabilnošću. Ako ste iskusniji odnosno napredniji korisnik, multitasking kroz nekoliko intenzivnih programa ili otvaranje 30-ak web stranica odjednom – više memorije će verovatno pomoći Vašem sistemu da radi bolje.

 • Prvo, sačuvajte sve na čemu ste radili, isključite laptop i zatvorite poklopac ekrana.
 • Isključite odnosno iskopčajte sve spoljne uređaje koji su priključeni na laptop, kao što su slušalice, štampač, USB fleš disk i slično.
 • Isključite odnosno iskopčajte kabl za napajanje tj. kabl punjača.
 • Okrenite laptop naopačke – tako da se poklopac ekrana nalazi na donjoj, a donja strana (sa nožicama) na gornjoj strani i tako postavite laptop na ravnu i čistu površinu.
 • Izvadite bateriju iz laptopa.
 • Odvrnite šrafove na poklopcu odeljka gde se nalazi memorija i odložite poklopac.
 • Uklonite memorijski modul koji se nalazi unutra. Povucite držače koji se nalaze na obe strane tako da se modul nagne prema gore. Dalje, uhvatite memoriju za ivice i nežno izvucite iz ležišta.
 • Ubacite novi memorijski modul u isto ležište. Poravnajte ivicu koja je nazubljena sa jezičkom unutar memorijskog slota. Ubacite RAM modul u njegov memorijski slot, na početku pod uglom od 45 stepeni, dok se ne postavi pravilno. Zatim pritisnite memoriju na dole primenom pritiska na obe strane dok ne legne (klikne) u ležište.
 • Zatvorite poklopac odeljka za memoriju i ponovo zavrnite šrafove.
 • Vratite bateriju na mesto, ponovo povežite sve spoljne uređaje koji su priključeni na laptop i zatim ponovo povežite kabl za napajanje tj. kabl punjača. Uključite laptop i uživajte u većoj (bržoj) RAM memoriji.
Izaberi filtere
Prikaži:
Prikazano 1~2 od ukupno 2 proizvoda
Sortiraj: