Memorijske Kartice

MicroSD kartice predstavljaju specijalnu vrstu memorijskih kartica koje služe za čuvanje podataka na pametnim uređajima. Baš kao što se USB flash memorija može koristiti više puta, tako se i podaci na ovoj kartici mogu iznova čuvati i brisati. Za razliku od hard diskova ne sadrže pokretne delove, pa su otpornije na udarce i druga oštećenja.

MicroSD kartice su moderan i visoko kvalitetan kancelarijski materijal. Pojavile su se na tržištu početkom 21. veka. Uvidevši da su tadašnje memorijske kartice prevelike za nove mobilne telefone direktor za tehnologiju kompanije SanDisk i tehnički direktor Motorole došli su na ideju da stvore mikro verziju. Upravo zbog toga je i Motorola E398 prvi telefon koji je koristio ovu karticu.

Prvobitno su nazvane T-Flash. Međutim, neposredno pre lansiranja T-Mobile je SanDisku poslao pismo u kojem se navodi da je on vlasnik zaštitnog znaka “T-“, pa su nove memorijske kartice nazvane TransFlash. Kasnije su preimenovane u microSD. Nekada su postojale samo kartice jednog brenda i u kapacitetima od 32, 64 i 128 MB, dok danas su na tržištu dostupni ne samo različiti modeli, već i različitih proizvođača.

Na šta treba da obratite pažnju pri izboru.

Kapacitet microSD kartice

Zavisno od kapaciteta microSD kartice mogu biti SDHC i SDXC. SDHC kartice imaju kapacitet od 4 GB do 32 GB. SDXC su većeg kapaciteta, te se kreću i do 2 TB ili 2.000 GB. Gotovo svi savremeni uređaji podržavaju modele manjih kapaciteta, ali ako odlučite da vam je potrebno više skladištenog prostora obavezno pre kupovine proverite da li u datom uređaju možete da stavite SDXC karticu.

Brzina microSD kartica

Druga važna karakteristika jeste brzina. Ona predstavlja brzinu upisa, odnosno čitanja podataka sa kartice i meri se u MB/s, megabajti u sekundi. Na osnovu brzine microSD kartice se dele u 6 klasa.

Najmanju brzinu ima klasa 2 i iznosi 2 MB/s, te je pogodna za SD video snimanje. Klasa 4 ima brzinu 4 MB/s i može se koristiti za HD video snimanje uključujući i Full HD rezoluciju. Iste mogućnosti ima i klasa 6, ali dolazi sa brzinom od 6 MB/s. Brzina 10 MB/s klase 10 je pogodna ne samo za Full HD video snimanje već i za uzastopno snimanje HD fotragrafija. Posebnu grupu čine UHS Ultra High Speed klase. UHS-1 klasa dolazi sa brzinom 10MB/s, ali omogućava snimanje live videa i 1080p video zapisa. Najvišu brzinu od 30MB/s imaju kartice UHS-3 klase sa kojima možete ne samo da snimate live, već i 4K video zapise. Ovo je posebno značajno za nove mobilne telefone čiji sistem kamera ima ovu opciju.

MicroSD kartice imaju i oznaku V koja se odnosi na video klasu, a definiše brzinu upisa kod modernih digitalnih aparata. Postoje V6, V10, V30, V60 i V90 klase, pri čemu je V6 najmanje, a V90 najveće brzine od 90MB/s. Sve navedene oznake su jasno ispisane na svakoj kartici, pa ćete vrlo lako moći da izaberete onu koja vam je potrebna. Ipak, imajte u vidu da microSD kartice nisu namenjene za trajno čuvanje. Stručnjaci savetuju da povremeno sve važne podatke prebacite na računar ili eksterni hard disk.

MicroSD kartice različitih performansi, kao i čitač kartica možete pronaći u našoj ponudi.

Izaberi filtere
Prikaži:
Prikazano 1~2 od ukupno 2 proizvoda
Sortiraj: