Mobilni Telefoni

Da li ste se zapitali šta je mobilni telefon i zašto mobilne telefone nazivamo mobilnim?

Mobilni telefon je svaki prenosni telefon koji koristi tehnologiju mobilne mreže za pozivanje i primanje poziva. Ime dolazi iz ćelijske strukture ovih mreža. Postoji neka konfuzija oko toga da li su mobilni drugačiji od pametnih telefona, ali tehnički, svaki mobilni telefon, od najnovijeg Android uređaja do najjednostavnijih telefona, je mobilni telefon. Reč je o tehnologiji koja se koristi za prenošenje vaših poziva, a ne šta sam telefon može ili ne može učiniti. Sve dok telefon može da prenosi signal na celularnu mrežu, to je mobilni telefon.

Pojam Mobilni je zamenljiv sa pojmom Mobilni telefon a znače isto. Termin Smartphone je mobilni telefon koji nudi naprednije funkcije nego samo pozive, SMS poruke i osnovni softver za organizaciju. Često, kada govorimo o mobilnim telefonima, pojam mobilni telefon se koristi za opisivanje jednostavnog funkcionalnog telefona, dok se pametni telefon koristi za opisivanje naprednijih ekrana osjetljivog na dodir. Prvi komercijalno dostupni mobilni telefon razvio je Motorola između 1973. i 1983. godine. Ovaj veliki mobilni telefon od 28 grama (790 grama), DynaTAC 8000x , koštao je 3995.00 USD. Procene su da je krajem 2012. bilo više od 5 milijardi mobilnih telefona.

Ako se vratimo u prošlost, biće nam teško da se setimo ko je od naših prijatelja imao pametni telefon sa ekranom na dodir. Danas su pametni telefoni nezamenjivi delovi našeg života. Sada je ne samo normalno, već i možda neophodno da ih imaju i deca u osnovnoj školi. Prosečan telefon ove vrste je vrlo tanak i ima ekran od 5-6 inča. Još u filmovima smo mogli da vidiom prve telefone koji su bili užasno glomazni i teški. Ogromne kutije sa dugačkom antenom zauzimale su polovinu poslovne torbe. Današnji modeli su mnogo manji i mnogo funkcionalniji. Naravno, cene pametnih telefona u velikoj meri zavise od proizvođača, godine izdavanja modela i funkcija. Najpopularniji modeli potiču iz fabrika Samsung i Apple a periodično kineske kompanije izbacuju popularne modele. Kompanije kao što su Huawei ili Xiaomi počinju da igraju sve značajniju ulogu na tržištu kada je u pitanju proizvodnja telefona.

Svakako je teško odabrati najbolji pametni telefon koji je savršen za sve. Prilikom izbora morate uzeti u obzir sopstvene individualne potrebe koje određena oprema može ispuniti kao deo svojih funkcija.

 

Izaberi filtere
Prikaži:
Prikazano 1~4 od ukupno 4 proizvoda
Sortiraj:

Nokia Mobilni telefon 105 DS 2019 Crna

Nema na lageru
3.699,00 din Postavi pitanje

-11%

Samsung Mobilni telefon A53 5G 6/128GB Crni

Nema na lageru
46.999,00 din 41.999,00 din Postavi pitanje

Xiaomi Mobilni telefon Redmi 10C 4GB/128GB siva

Na lageru u prodavnici
20.999,00 din Dodaj u korpu