Ostalo
Čokoladna fontana - Ko od nas ne voli čokoladu? Retko sretnete takvu osobu jer čokoladu volimo od detinjstva. dan danas se sećamo bajki sa čokoladnim rekama, a mlađe generacije odmah pomisle na Willy Wonku i fabriku čokolade.
Čokoladna fontana je vrlo trendovski fenomen. Ovo nije samo zanimljivost kojom možete iznenaditi porodicu i prijatelje, već i ukusni desert za svečanu zabavu. Prve ovakve fontane su bile jako skupe a sada su svojom cenom idealne i za dečije kućne pidžama žurke ali i ona divna prijateljska druženja nakon naporne radne nedelje.
Kakva se čokolada može koristiti za fontanu?
U idealnom slučaju to bi trebale biti posebne čokoladne kuglice ili čips koji se prodaje u poslastičarnicama. Njihov izbor je ogroman. Da biste iznenadili sve, možete koristiti čokoladu nekonvencionalnih smeđih ili tamno smeđih boja i raznobojnih svetlih nijansi: ružičaste, plave, zelene. Sve zavisi o fantaziji i temi žurke. Bela čokolada čini najnježniju čokoladnu fontanu koja će se savršeno uklopiti u bilo koju proslavu, ili jednostavnu večeru za dvoje uz jagode i šampanjac.
Kako jesti čokoladu sa fontane?
Za čokoladnu fontanu najbolje rješenje je voćni kanape. Na drvene ražnjiće, koji se mogu kupiti sada u skoro svim radnjama, a čini se da je Jumbo najpovoljniji, nižu se komadići bobičastog voća, voća i citrusa: jagode, banana, mandarina, trešnja, ananas, borovnica. Zimi možete koristiti njihovu konzerviranu verziju. Pored toga, možete koristiti razne mrvice peciva u boji. Nakon što se ražanj s voćem usmeri u mlaznice vrele čokoladne fontane, spušta se u posebnu posudu s konditorskim čipsom. Ne samo ukusno i slatko, već je i prekrasan desert. Deci će se to sigurno svideti a i odrasli će biti oduševljeni. Ako se vratimo na one jagode i šampanjac, stavite pored činiju sa mrvicama lešnika ili badema i dalje će sve ići samo od sebe.
Čiji je recept prilično jednostavan, pravi je ukras svakog praznika. Ljudi koji ovo čudo vide prvi put, kulinarsko remek-djelo doživljavaju kao nešto novo i neobično. Mnogi ljudi redovno naručuju čokoladnu fontanu umjesto uobičajene torte. Ovu poslasticu možete napraviti kod kuće. Trebate kupiti poseban uređaj. Rezultat neće biti gori nego u kafiću ili restoranu.
Predlog recepta
- 3 pločice bele čokolade;
- 4 pločice tamne čokolade;
- 1 kašika rafinirano maslinovo ulje (može se zameniti suncokretovim uljem);
- 50 g bilo kojeg likera;
- jagode, kivi, grožđe, banane i drugo voće;
- munchmallon
- orasi.
Rastopimo pločice obe čokoladega u vodi. Ukupno dobijemo 700 g sirovina, a za pripremu čokoladne fontane potrebno je najmanje 500-600 g čokolade. Kombinacija bele i tamne čokolade daje sofisticiraniji ukus koji se značajno razlikuje od konvencionalnog mleka. Zatim dodajte kašiku maslinovog ulja u dobjenu smesu kako bi čokolada dobila bolju konzistenciju i dobru tečnost. Dobro promešajte. Zatim dodamo liker koji će dati neobičan ukus i laganu aromu. Dobivenu smesu ulijte u aparat (fontana od čokolade) i uključite je. Nekoliko minuta nakon zagrevanja dobijsmo tekuće "čokoladno čudo". Uzimamo voće, munchmellon, orašaste plodove, umačemo ih u čokoladu i uživamo u ukusu! Voće se može birati zavisno od sezone.
