Ploter

Ploteri su posebna podvrsta štamparskih uređaja koji se koriste za proizvodnju širokog spektra proizvoda. Od vizualnog oglašavanja i inženjerskih šema širokog zaslona do majica sa svetlim otiscima. Kako takvi uređaji postaju sve pristupačniji, njihovo održavanje i rad dobijaju sve više poduzeća operativnog štampanja. Prvo,koji su glavni kriterijumi za odabir plotera koji je prikladan za određenu namenu. U početku, pojam "ploter" je značio crtače - uređaje za pisanje olovkom, doslovno crtanje grafova i grafikona s velikom točnošću. Poboljšanjem tehnologije inkjet otiska i širenjem raspona uređaja, svi štampači velikog formata (barem A2) sa funkcijom automatskog rezanja ili čak bez njega počeli su se zvati ploteri. 

Kako odabrati ploter?

Važnost pojedinih karakteristika i prisutnost pojedinih funkcija prvenstveno je određena svrhom plotera. Na primer, ako se pretpostavlja da će najveći deo ispisa biti tapete, transparenti, plakati, bilbordi i drugo spoljno oglašavanje, odabraće se jedna vrs. Ako planirate ispis složene infografike, vektorske slike sa malim detaljima, inženjerske skice, onda morate birati ploter kojem je ovo specijalnost. Kako bilo, uobičajna je konvencionalna podela pisača-plotera velikog formata u tri grupe: crtanje (CAD / AEC), topografija (GIS) i tiskanje umetnina. Za prve dve kategorije važna je tačnost i suptilnost linija, tako da će u prvom planu biti maksimalna rezolucija. Ovo je najbolje razrešiti na početku razgovora sa prodavcem.

Format i vrsta

Veličina po širini medija ili jednostavno format je ključna karakteristika po kojoj su štampači kategorizovani. Prihvaćeno je kao takvo uzeti u obzir one modele koji su sposobni ispisivati ​​na formatu A2 i više. Velika prednost je predviđena mogućnost uvijanja valjaka, jer su papir i ostali mediji u rolnama mnogo jeftiniji od limenih, a sve ostalo je jednako. Maksimalni format direktno utieče na veličinu uređaja i njegovu cenu. Dopušteni tip medija može se značajno razlikovati od modela do modela i direknotzavisi od tehnologije ispisa i vrsti boje. Većina crtača recimo bez ikakvih problema ispisuje na mat i sjajnom papiru različite gustine, nešto manje su sposobni za ispis na polimernim filmovima, a još manje na tekstilu. U ovoj cenovnoj kategoriji na tržištu ne postoje potpuno univerzalni uređaji, a buduća specijalizacija mora se pažljivo razmotriti unapred. Neki se modeli specijalizovanih štampača takođe smatraju ploterima, ako koriste odgovarajuće tehnologije - rezanje, uvlačenje papira, štampanje na posebnim medijima i tako dalje. U ovom slučaju mogu postojati i manji formati sposobni za ispis na tekstil, uključujući i gotove majice.

Vrste štampe i tehnologija otiska

Vrsta materijala za štampanje i tehnologija otiska Inkjet štampači, uključujući široki raspon, razlikuju se po principu otiska - termalnom ili piezoelektričnom. Razlika između njih je sljedeća. Piezoelektrični sastav u najvećem delu pruža znatno bolji kvalitet od termičkih mlazova, ali ih istovremeno gubi u brzini ispisa i, u proseku je znatno skuplji. Naprotiv, termalni mlazovi su jeftiniji, brži, ali sve ostale stvari koje su jednake (razlučivost, broj korištenih osnovnih boja, primena inovacija) inferiorni su u kvaliteti slike piezoelektričnog. Ključna točka je vrsta boje koja se koristi. Konvencionalni vodotopivi ili pigmenti - najjednostavnija i najpovoljnija opcija, ali je i najmanje otporna na ekološke uslove, a takva se boja može pouzdano primeniti gotovo isključivo na papir. Ako se u štampaču koriste boje na bazi otapala, to automatski znači da će se slika čvrsto držati čak i na PVC mediju, da neće biti isprana kišom i da neće izbledeti na suncu. Za delotvoran i kvalitetan otisak na tkanine koristi se boja za sublimaciju. Odvojena i vrlo skupa boja - UV boja, otvrdnuta kada je ozračena ultraljubičastom svetiljkom ili LED. To je fundamentalno drugačija priroda odštampane slike.

Štampa

Kad ispisujete velike rasterske slike u visokoj rezoluciji, kater mora podneti velike količine podataka. Da bi se uređaj mogao nositi s takvom obradom bez kvarova pogubnim za kvalitet prekida u procesu štampe, poželjno je da bude opremljen sa dovoljno RAM-a za raspon zadataka koje zahteva korisnik, snažan procesor i HDD. Takav komplet nije uvek u osnovnim konfiguracijama, tako da na prodajnom mestu morate biti zainteresovani za zadatke sa kojima će se ova ili ona konfiguracija nositi i može li se proširiti. U nekim slučajevima postoji smisao u prisutnosti dodatnih funkcija i značenju katera - funkcija ispisa na foto papiru s ulaganjem listova iz zasebne fioke, ispis bez ivica i tako dalje. Trebali biste unapred pitati kako se povezuje sa uređajem. Neki modeli ograničeni su samo na LAN opciju - RJ-45, drugi u dodatku omogućavaju da direktno povežete uređaj sa računarom putem USB-a, a neki omogućuju interakciju s katerom putem Wi-Fi i kvalitetno korišćenje usluga u oblaku. rezanje Važna funkcija plotera je postojanje automatskog rezanja. U minimalnom slučaju, barem vam je potreban nož za rezanje medija za valjanje po završetku ispisa svakog bloka. Naprednija je funkcija rezanja oblika konture. Njegova prisutnost značajno proširuje potencijalnu paletu proizvoda koje proizvodi ploter - nalepnice, oblikovane letke, kartonske suvenire i tako dalje. Prilikom odabira plotera sa konturnim rezanjem obratite pažnju na dva glavna parametra - tačnost rezanja i pritisak olovke. Prvi određuje koji materijali i koja gustoća će uređaj moći precizno seći duž konture, a drugi određuje koliko se detalja može seći. "Aerobatics" - prisutnost optičkog senzora pozicioniranja - ako je prisutan, kater može seći po konturama i grafičkim oznakama čak i ako je sam rad otisnut na drugom uređaju.


 

Prikaži:
Prikazano 1~24 od ukupno 0 proizvoda
Sortiraj:


Nema traženih proizvoda