Projektori

Kako odabrati projektor?

Svi znamo da su se video projektori jako dugo koristili kao alat za prezentaciju u poslovne i komercijalne svrhe. Oni koji su bili dovoljno srećni su ga imali i u nekim ličniom veoma kvalitetnim kućnim bioskopskim sistemima.

U poslednje vreme, video projektori postaju sve dostupniji i pristupačni za prosečnog potrošača. Evo šta je najosnovnije o čemu treba da vodite računa pri kupovini projektora.

Vrste video projektora

Na raspolaganju su dva glavna tipa video projektora: 

DLP - Digital Light Processing 

LCD - Liquid Crystal Display

Pored toga, druge varijante tehnologije LCD projekcije koja se koriste su LCOS '- Liquid Crystal on Silicon, D-ILA - digitalna slika za amplifikaciju svetla, razvio i koristi JVC i SXRD - Silicon Crystal Reflective Display, razvijen i korišćen od strane kompanije Sony.

Lampe, LED i laseri

Pored jezgra LCD ili DLP tehnologije koja se može koristiti u video projektoru, još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je pitanje da li je izvor svetlosti koji se koristi u projektoru lampa, LED ili laser. Svaka od ovij opcija ima svoje mane i svoje vrline.

Podela po nameni

Projektori za kućni bioskop su najbolji za gledanje filmova za Sport, DVD ili Blu-ray Disc. Ako gledate redovno i većinom samo TV, LCD/DLP projektor može biti skupa opcija za većinu video snimanja zasnovanih na lampe pošto će sijalica (izvor svetlosti) morati da se promeni nakon okvirno 3000 do 4000 sati gledanja. Pri tome, neki projektori sada imaju više od 5000 sati ili više trajanja sijalice. Preporučujemo da ovo uporedite sa LCD ili OLED televizorom koja može da traje 60.000 sati ili više, iako je manja dimenzija ekrana. Uverite sei  da imate odgovarajuću veličinu sobe za vaš projektor.

Jedan od najboljih načina upotrebe za video projektor je gledanje filmova na otvorenom tokom leta.

Podela po nameni

Prenosivost je važna jer ne samo da vam omogućava da se pomerate ili putujete s vašim projektorom, već i da pojednostavite instalaciju i podešavanje. Ukoliko je vaš projektor prenosiv, možete čak i na spoljnjem zidu kuće, u miru i svežini svog dvorišta uživati ​​u omiljenim filmovima!

WVGA/800x480/16:10 - Entry level rezolucija kućnog bioskopa koja se često naziva i 480p;

SVGA/800x600/4:3 - Entry level rezolucija projektora koja je prilično popularna zahvaljujući nižoj ceni;

XGA/1024x768/4:3  - Vrlo popularna rezolucija projektora koji su se u bliskoj prošlosti najviše koristili u poslovne i obrazovne svrhe, ali koja se postepeno ukida zbog widescreen rezolucije;

720p/1280x720/16:9 - Home cinema widescreen rezolucija poznata i kao HD Ready;

WXGA/1280x800/16:10 - Trenutno jedna od najpopularnijih widescreen rezolucija zahvaljujući pristupačnoj ceni; koristi se uglavnom u korporativne ili obrazovne svrhe;

1080p/1920x1080/16:9 - Veoma popularna widescreen rezolucija za kućni bioskop i neke poslovne modele; takođe poznata kao Full HD;

WUXGA/1920x1200/16:10 - Sve popularnija widescreen rezolucija za korporativne projektore, koja obezbeđuje veoma jasne slike;

4K UHD/3840x2160/16:9 - Sve popularnija rezolucija koja se koristi kako za kućni bioskop, tako i za korporativne prezentacije.

 

Svetlosni izlaz i osvetljenje

Bez dovoljnog svetlosnog izlaza, projektor neće moći da prikaže blistavu sliku. Ako je izlaz svetlosti prenizak, slika će izgledati umazana i mutna, čak iu tamnoj sobi. Najbolji način da se utvrdi da li projektor pušta dovoljno svetla da proizvodi svetle slike je da proverite ANSI Lumens rejting. Oni će vam reći koliko je svetlosti koje projektor može da izdvoji. Uopšteno gledano, projektori sa 1.000 ANSI lumena ili više imaju dovoljno osvetljenje za upotrebu kućnog bioskopa. Veličina sobe, veličina ekrana,i rastojanja ekrana i veze svetlosti u sobi će takođe uticati na potrebu za više ili manje lumena .

Manji od 1000 lumena

Većina projektora u ovoj kategoriji pronalaze svoju namenu u kućnoj zabavi ili su prenosni i moraju se koristiti u zamračenim prostorima kako bi se osigurao optimalan kvalitet slike (nivoi kontrasta).

Od 1000 do 2000 lumena

Većina projektora u ovoj grupi namenjena je kućnom bioskopu. Ovaj nivo osvetljaja obezbeđuje dobar nivo kontrasta istovremeno tolerišući i nešto ambijentalnog svetla. Projektorima veličine između 1000 i 1500 lumena obično je potrebno smanjeno ambijentalno osvetljenje za bolje rezultate, dok projektori između 1500 i 2000 lumena ne zahtevaju potpuno tamnu ili slabo osvetljenu prostoriju da bi projektovali sliku zadovoljavajućeg kvaliteta.

Od 2000 do 3000 lumena

Ovi projektori se najčešće koriste u poslovne ili obrazovne svrhe, a u stanju su da podnesu više nivoe ambijentalne i prirodne svetlosti i ekrane većih dimenzija.

Od 3000 do 5000 lumena

Kako vremenom tehnologija napreduje, a cene padaju, projektori sa nivoom osvetljaja između 3000 i 5000 lumena postaju sve pristupačniji. Idealni su za veće i svetlije prostore, kao što su sale za sastanke tokom kojih se prezentuju detalji, ili u situacijama kada se zahtevaju najviši nivoi jasnoće slike.

Preko 5000 lumena

Projektori preko 5000 lumena se tipično koriste u velikim prostorima kao što su auditorijumi, crkve, dvorane, odn. na mestima gde je potreban veći ekran ili gde je teško ili nepraktično ograničiti ambijentalnu svetlost.

Kontrast Ratio

Kontrast odnos dopunjuje osvetljenost. Kontrast je odnos između crnih i belih delova slike. Odnosi visokog kontrasta isporučuju bele boje i crne crne boje. Projektor može imati odličan rejting Lumensa, ali ako je odnos kontrasta nizak, vaša slika će se isprazniti. U mračnoj sobi, odnos kontrasta od najmanje 1.500: 1 je dobar, ali 2.000: 1 ili više se smatra odličnim.

Gustina piksela

Gustina piksela je veoma važna. LCD i DLP projektori imaju fiksni broj piksela. Ako je većina vašeg gledanja HDTV, dobijte što je više moguće piksela, poželjno 1920x1080. Veliki broj piksela 1024x768 je dovoljan za DVD. Međutim, 720p HDTV signali zahtevaju brojanje piksela od 1280x720 za izvorni prikaz, dok 1080i HDTV ulazni signal zahteva izvorni broj piksela od 1920x1080. Ako imate Blu-ray Disc plejer, uzmite u obzir projektor rezolucije 1920x1080 rezolucije piksela i mogućnost prikaza 1080p formata. Pored toga, ako želite da se prebacite na 4K, osim povećanih troškova, svi 4K projektori ne prikazuju pravu 4K rezoluciju. Važno je da razumete kako 4K video projektori funkcionišu i kako su označeni tako da možete napraviti pravi izbor za postavljanje kućnog bioskopa.

Reprodukcija boje

Reprodukcija boja je još jedan faktor. Proverite prirodne tonove mesa i dubinu boje. Proverite kako boje izgledaju u najsjajnijim i najtamnijim predelima slike. Proverite stepen stabilnosti boje od ulaza do ulaza i budite upoznati sa vrstama postavki slike koje nude video projektori. Svako ima malu razliku u percepciji boja i ono što izgleda prijatno. 

Short-throw projektori

Ova vrsta projektora obično poseduje razmeru objektiva između 0,5:1 i 1:1. To znači da se za određenu veličinu slike mogu instalirati bliže projekcionom ekranu od standardnog projektora. Obično se koriste u malim prostorijama ili u situacijama kada projektor treba približiti projekcionom platnu/zidu zbog nedostatka prostora.

Ultra-short throw projektori

Ovi projektori se montiraju na zid iznad površine za projekciju (iznad platna, interaktivne table ili ekrana sa fiksnim okvirom). Primenu su pronašli u učionicama, prostorijama za treninge ili sastanke, kao i za potrebe kućnog bioskopa. Sa razmerom objektiva od oko 0,25 - 0,4:1, oni projektuju slike dijagonale do 130" sa udaljenosti manjoj od 50 cm.

Long throw projektori

Ova vrsta projektora primenjuje se u velikim prostorima, kao što su školske dvorane, pozorišta, crkve, itd. Profesionalni instalacioni projektori dostupni su sa opciono izmenljivim objektivima, uključujući i short-throw i ultra-short throw sočiva, koja korisniku omogućavaju da odabere najbolju opciju za svoju upotrebu.

Ulazi

Uverite se da projektor ima potrebne ulaze. Svi video projektori ovih dana, pružaju HDMI ulaze, a većina projektora takođe poseduje VGA i / ili DVI ulaze za računare. Međutim, ako imate starije komponente izvora koji koriste veze kao što su kompozitni i S-video za analogne izvore, ili komponentni video izlazi,  mnogi noviji video projektori više ne nude ove opcije ili mogu ponuditi samo kompozitni video opciju. Dakle, prilikom kupovine projektora je važno da se uverite da ima veze koje su vam potrebne.

Ne zaboravite ekran!

Ekrani dolaze na različitim tkaninama, veličinama i cenama. Tip ekrana koji je najbolji za vas zavisi od projektora, ugla gledanja, količine ambijentalnog svetla u sobi i udaljenosti od projektora sa ekrana.

 

Kako povezati projektor i laptop računar?

Pre nego što počnete povezivanje, proverite imate li, pored projektora i laptopa, sve što Vam je potrebno. To je ono što vodimo kao dodatna oprema: adapter za struju za laptop, strujni adapter za projektor i VGA ili HDMI kabl za njihovo povezivanje.

1. Povezivanje kablova

Prvo povežite međusobno laptop i projektor VGA ili HDMI kablom a zatim spojite strujne adaptere. Priključite laptop u struju, a zatim i projektor.

2. Uključivanje uređaja

Uključite u struju projektor i pritisnite dugme “power“ a zatim uključite i laptop.

3. Sinhronizacija

Sinhronizujte ukoliko je neophodno projektor i laptop držeći istovremeno pritisnuto FUNCTION dugmesinhronizacija kao i jedan od tastera, zavisi od modela laptopa: 

 

4. Izoštravanje slike

Sliku na projektoru možete izoštriti ilifokusirati ili zumirati pomeranjem točkića na vrhu projektora u levo, ili u desno.

5. Pozicioniranje projektora

Na donjoj strani projektora, ili prednjoj, nalazi se jedna li više nogica. Njihovim nameštanjem, podizanjem i spuštanjem projektora, slika će biti u željenoj ravni.

6. Poboljšajte sliku

Nakon što ste izoštrili sliku, možete je dodatno poboljšati u MENI delu. Ulazak u MENI je jednostavan, pritiskom na taster Menu, na daljinskom upravljaču projektora.

Nakon završetka korišćenja, isključujete projektor pritiskom na dugme Power.

Potrebno je sačekati 5-10 minuta da se lampe ohlade i tada projektor možete da isključite iz struje.

Izaberi filtere
Prikaži:
Prikazano 1~9 od ukupno 9 proizvoda
Sortiraj:

BenQ Projektor MW560 beli

Na lageru u skladištu
67.803,48 din Dodaj u korpu

CO-W01 Epson projektor

Na lageru u skladištu
0,00 din Dodaj u korpu

CO-FH02 Epson projektor

Na lageru u skladištu
0,00 din Dodaj u korpu

CO-FH01 Epson projektor

Na lageru u skladištu
0,00 din Dodaj u korpu

EB-L530U projektor Epson

Na lageru u skladištu
0,00 din Dodaj u korpu

EB-L265F Epson projektor

Na lageru u skladištu
0,00 din Dodaj u korpu
Novost

EB-L210W Epson projektor

Na lageru u skladištu
0,00 din Dodaj u korpu
Novost

EH-LS650W Epson projektor

Na lageru u skladištu
0,00 din Dodaj u korpu
Novost

EH-LS650B Epson projektor

Na lageru u skladištu
0,00 din Dodaj u korpu