Seckalice
Postoje seckalice... i seckalice.
Prva asocijacija su one male koje su već godinama idealne za seckanje belog luka, ali i manjih količina orašastih plodova. Popularnost ovog malog kućnog aparata leži u činjenici da olakšava poslove seckanja, mućenja i pasiranja. Svako ko poželi da sprema nešto u kuhinji, zna da je kod pripreme ručka zadatak seckanja namirnica vrlo dosadan, a kada je luk u pitanju, i tužan. Korišćenjem seckalice možete znatno da ubrzate pripremu svakog obroka. Sitno možete da iseckate crni luk i to bez suza, da isečete šargarepu na kockice ili usitnite bilo koje drugo povrće. Ovo je samo jedna od velikog broja primena zahvaljujući kojoj se seckalica u mnogim domaćinstvima koristi skoro svakodnevno.
Kod nekih modela seckalica velika snaga motora omogućava da vrlo jednostavno usitnite sve vrste hrane, pa čak i začinsko bilje ili orašaste plodove. Često se koristi za mlevenje začina kod pripreme pesta ili humusa. Jači modeli pogodni su i za usitnjavanje kockica leda kod spremanja osvežavajućih voćnih napitaka ili smutija. Kvalitetniji modeli imaju nožiće od jakih materijala pa mogu da seckaju led i predlažemo vam da led ne ubacujete u neke jeftinije ili starije modele seckalica.
Seckalica je vrlo praktična i za pripremu hrane za bebe. Ne morate da koristite blender za spremanje manjih količina jer se u seckalici može bez problema ispasirati kuvano meso ili povrće.
Upotrebom seckalice uglavnom se isprlja mnogo manje posuđa nego kod drugih alternativnih načina seckanja. Ona zauzima puno prostora u kuhinji i vrlo je jednostavna za korišćenje. Većina modela radi po principu da se jednostavno pritisne osnova aparata na dole kako bi se pokrenuo rad aparata. Pored toga, laka je i za održavanje pa može da se pere ručno. Kvalitetnije imaju dređene delove koji se smeju prati i u mašini za sudove.
