Skuteri i trotineti

Do skoro su se pod “električnim trotinetom” podrazumevale dečije igračke ili neki futuristički koncept.  Ali ti dani su iza nas, i elektricni trotineti su postali sasvim prihvaćen način prevoza u urbanim sredinama, čak i za odrasle. Šta je tajna popularnosti električnih trotineta? Osim što su zabavni i jednostavni za vožnju, oni su i dobri za okolinu. U gradovima su se pokazali kao sjajna alternativa kolima, jer su jeftiniji, praktičniji, a pritom nisu zagađivači. Čak i ako niste ljubitelj malih skutera i trotineta, morate priznati da je na njima moguće stići svuda brzo, pa i u vreme najveće gužve u saobraćaju, dok biste u kolima proveli sate zaglavljeni.

Električni skuter je vozilo na dva (ili tri) točka sa pogonom na električni motor koji napaja punjiva baterija. Baterija se puni lako, tako što se uključi u običnu utičnicu u vašoj kući ili na poslu. Obično se kreću brzinom od 8 do 40 km/h, a ima i modela koji su sposobni da idu i brže, čak do neverovatnih 100km/h. Njihova autonomija kretanja, odnosno maksimalna razdaljina koju mogu preći sa punom baterijom, je do 40km. Ovo naravno zavisi od mnogih faktora kao što su težina vozača, uslovi vožnje, pritisak u gumama u slučaju da su pneumatske, teren po kojem se vozi i sl. Kontrole gasa i kočnice se obično nalaze na guvernalu. Električni trotineti su obično jednostavni po svom dizajnu, i nije potrebno posedovati posebnu dozvolu za upravljanje njima.

Ono što električne skutere za odrasle razlikuje od drugih vozila na električni pogon je raznovrsnost modela – električni skuter može biti i običan električni trotinet sa malim elektro-motorom unutar točka, može biti ozbiljan dvotočkaš koji se po izgledu ne razlikuje od onih sa pogonom na benzin, a može biti i potpuno inovativan način prevoza dizajniran od strane neke startup kompanije. Kako tehnologija napreduje, a potreba za praktičnim i ekološkim prevozom raste, možemo videti sve više različitih električnih skutera prilagođenih različitim tipovima vozača.

Ne postoji način da se utvrdi koji je apsolutno najbolji električni skuter za odrasle, jer se izbor svodi na to šta najbolje odgovara onom ko bira. Da bi vam olakšali da odlučite šta je pravi izbor za vas, podelili smo skutere u dve kategorije: električni trotineti i električni skuteri sa sedištem (mada postoje i električni trotineti koji imaju sedište kao dodatnu opciju.) Neki od električnih trotineta se sklapaju, tako da ih je lako ubaciti u prtljažnik kola ili ih uneti u javni prevoz.

Električni trotineti za odrasle

Na tržištu ima dosta malih, lakih električnih trotineta, nalik onima koje voze deca.  Ne dajte da vas izgled zavara, jer su ova mala vozila dokazala da su i više nego praktično rešenje za gradski saobraćaj i vrlo ekonomično prevozno sredstvo za odrasle. Ponuda malih električnih skutera je eksplodirala u poslednjih nekoliko godina, a mi smo za vas odabrali najpopularnije i najbolje iz mnoštva različitih brendova i modela.

Električni skuteri sa sedištem

Za one koje više vole da sede dok voze, evo predloga za neke od najboljih električnih skutera sa sedištem. Pored udobne vožnje ovi skuteri se odlikuju i sjajnim performansama.

O čemu treba voditi računa kada kupujete električni trotinet

Najvažniji faktor koji bi trebalo da presudi da li ćete kupiti određeni električni trotiner je koliko odgovara vašim potrebama. Da li uživate da klizite niz ulice stojeći na trotinetu ili preferirate da sedite. Takođe, vaše prevozno sredstvo mora odgovarati vašoj ruti. Takođe bitno pitanje je i da li je potrebno da trotinet bude lako prenosiv tako da možete da ga sklopite i ponesete sa sobom na posao ili ubacite u prtljažnik. Da li ste, ipak, spremni da se odreknete prenosivosti u korist brzine i superiornih performansi? Ovo su glavni faktori o kojima treba voditi računa pri kupovini električnog trotineta:

Način vožnje - Kao što smo već pomenuli, postoji spektar različitih dizajna električnih skutera. Ono što im je svima zajedno je ravna platforma na koju vozač postavlja obe noge. Sve ostalo je promenjlivo u zavisnosti od potreba vozača. Ako vam je potrebno nešto lako, što se može lako sklopiti, ostaviti ispod stola ili poneti sa sobom u autobus ili tramvaj, neki od lakih, sklopivih električnih trotineta je pravi izbor. Ako vam je potreban čvršći i stabilniji skuter koji može da postigne veću brzinu, prelazi preko različitog terena i ponese veći težinu, za vas je neki od većih električnih trotineta, opremljenih amortizerima, moćnijim motorima i boljim gumama. Ovakvi trotineti često imaju i neke preko potrebne dodatke kao što su farovi, sirena i odlične kočnice. Neki od njih imaju i mogućnost dodavanja sedišta. Na kraju, tu su i električni mopedi i skuteri koji izgledaju baš onako kao smo navikli – plastični oklop, sedište, ručice za gas, poluge za kočnice. Oni nisu ni mali ni sklopivi, ali su svakako najudobniji.

Težina vozača i nosivost - Ovo je faktor od koga performansa električnog skutera zavisi u velikoj meri. Minimalno električni trotineti imaju nosivost od oko 70 kg i oni su uglavnom više namenjeni deci. Ako je vaša težina oko 80-100 kg ima dosta trotineta i skutera namenjenih vama. Neki od jačih skutera mogu da ponesu i do 140 kg, ali i njihova cena je “jača.”

Brzina i autonomija (domet) - Uporedite razdaljinu koju bi bilo potrebno da pređete između dva punjenja sa naznačenom autonomijom u specifikaciji proizvođača. Imajte u vidu da ima dosta faktora koji utiču na ovu brojku: vaša težina, uzvišenja na putu, čak i spoljna temperatura. Brojka koju navode proizvođači je često dobijena testiranjem u idealnim uslovima, tako da je uzmite sa rezervom i samo kao optimističnu procenu. Brzina nije problem za električne skutere, i uglavnom je ograničena zakonskim propisima. Električni trotineti se najčešće voze na biciklističkim stazama, i, u nedostatku istih, na trotoarima, ali pojedini modeli su dovoljno brzi da se mogu voziti i na ulici. U svakom slučaju maksimalna brzina ne bi trebalo da bude presudan faktor, jer je i 25 km/h na malom električnom trotinetu i više nego dovoljno.

Baterija i punjenje - Većina električnih trotineta i skutera napajaju se punjivim litijumskim baterijama, vrlo sličnim onima iz vašeg telefona ili laptopa. One su u velikoj prednosti u odnosu na alternative kao što su one na bazi olova i kiseline, NiCd i NiMH. Li-ion baterije mogu da traju više od dve godine, a i mnogo duže ako se pravilno održavaju i pune. Ključne stvari o kojima treba voditi računa pri izboru baterija je njihov kapacitet(koji određuje koliko ćete preći za jedno punjenje), životni vek (broj ciklusa punjanje nakon koga baterija mora biti zamenjena) i vreme punjenja.

Točkovi, amortizeri i kočnice - Najjednostavniji električni trotineti imaju male, pune gume, namenjene vožnji po ravnom terenu. Neki od trotineta su opremljeni pneumatskim gumama, onim klasičnim sa unutrašnjom gumom ili tubeless gumama. Dimenzije točkova i visina gume utiču na vožnju – veći točkovi će vam pružiti bolji “klirens”, tj. veću udaljenost od zemlje, što će vožnju po neravninama i penjanje na ivičnjake učiniti lakšom. Vrsta guma je takođe važnja, pa ako planirate da sa vašim skuterom idete na “off-road” avanutre, izaberite onaj sa adekvatnim gumama. I amortizerima. Amortizeri određuju koliko če udobna biti vaša vožnja, i kako će se trotinet ponašati na neravnom terenu. Najbolja opcija su amortizeri i na prednjem i na zadnjem točku, ali ovo je takođe i najskuplja varijanta. Kočnice su svakako neophodne zbog bezbednosti, ali i ovde postoje različite opcije. Neke modeli imaju samo zadnju, neki samo prednju kočnicu, neki se oslanjaju na elektronsku kočnicu, dok na drugima možete naći i mehanička rešenja kao što su disk kočnice. U svakom slučaju, dobro proučite kakav kočioni sistem poseduje trotinet za koji ste zainteresovani, i informišite se kako se on pokazao na testovima i u stvarnom životu.

Teren i klima - Ako ste teški oko 90kg i vozite svoj električni trotinet po ravnom terenu, čak i oni najosnovniji modeli sa motorm od 250 W će biti u redu. Ako vam je potrebno knešto što može da savlada uzvišenja, potegne malo jače i ne ostavi vas na cedilu na zahtevnijem terenu, gledajte modele sa motorom snege 500W i jače. Klima i spoljašnja termperatura takođe utiču na to kako će se veš skuter ponašati. Ako živite u umerenoj klimi, gde nema mnogo kišnih i snežnih dana, možete odabrati bilo koji trotinet. U suprotnom, morate voditi računa o tome kako će se vaš električni trotinet ponašati po različitom vremenu. Elektronika kod većine skutera ima određenu zaštitu od vode, tako da ne bi trebalo da bude problema ako vas zatekne slaba kiša, ali u svakom slučaju trebe izbegavati vožnju električnim trotinetom kad aje baš mokro. Kada je suvo, električne trotinete možete koristiti tokom cele godine, mada će se učinak drastično smanjiti kada je ekstremno toplo ili ekstremno hladno.

Vaš budžet -Za vaš budžet bi svakako bilo najbolje da potrošite što manje, ali jednostavno je neizvodljivo kupiti dobar električni trotinet ispod 200€. Jednostavniji skuteri koji koštaju oko 300€ su dobra opcija ako vam treba nešto što će vam služiti za kratke vožnje po gradu i zabavu. Ako vam je potrebno pravo prevozno sredstvo morate bit spremni da izdvojite oko 500€, pa čak i do 1000€. Ali, na kupovinu električnog trotineta treba gledati kao na investiciju, jer ćete uštedeti dosta novca za gorivo, što će se svakako isplatiti na duže staze.

Prikaži:
Prikazano 1~24 od ukupno 0 proizvoda
Sortiraj:


Nema traženih proizvoda