Interfoni i Kontrola pristupa

Interfon na ulasku u kuću ili zgradu čini život jednostavnijim i značajno bezbednijim. IP interfoni današnjice omogućuju da se čak i kada niste kod kuće, putem aplikacije možete obratiti onome ko vam je pozvonio na interfon i eventualno čeka da mu odobrite ulazak u prostor. Pogledajte u nastavku kakvi sve interfoni postoje kako biste identifikovali koje funkcionalnosti su vama prioritet prilikom donošenja odluke o kupovini. Interfoni se podjednako aktivno koriste u rezidencijalnim objektima, poput stanova i kuća, kao i u poslovnim zgradama, gde obezbeđuju taj prvi perimetar zaštite na ulaznim vratima u objekat. Dok će analogni interfoni imati ograničenu primenu bilo u privatnim, bilo u poslovnim okruženjima, IP video interfoni su u mogućnosti da ispune sve specifične zahteve korisnika, i za privatnu i za poslovnu upotrebnu namenu. 

Interfon za kuću koristan je ne samo za zaštitu perimetra na ulasku u stambeni objekat, već i za efikasniju kontrolu ulazaka/izlazaka kada su vlasnici stambenog prostora ili u dvorištu, ili van kuće. Bežični interfon za kuću dodatno olakšava instalaciju i ugradnju, ali video interfoni za kuću, unapređuju i samu bezbednost objekta, ali i omogućuju bolju kontrolu onoga što se dešava na ulaznim vratima. U velikoj većini slučajeva u kući živi jedno domaćinstvo, i tu je situacija prilično jednostavna – jedan interfon je dovoljan i može se koristiti i analogni i IP. 

Međutim, ukoliko u kući živi više domaćinstava i želi se odvojiti interfonska kontrola ulaznih vrata za svako domaćinstvo ponaosob, uz prikaz video zapisa sa ulaznih vrata, za razliku od analognih, IP interfonske jedinice mogu odgovoriti efikasnije na ovaj zahtev, uz značajne uštede pri samoj instalaciji sistema.   

Dvosmerni audio i video strim sa kamere su odavno postali standardni paket opreme kada su savremeni interfoni u pitanju. Korisnicima je ovako omogućena dvosmerna audio komunikacija sa potencijalnim posetiocem, uz full HD video verifikaciju događaja koji se odvija ispred ulaznih vrata kuće ili zgrade. Na ovaj način interfoni efikasno pomažu da se spreče sve potencijalne manipulacije prilikom pokušaja ulaska u privatni stambeni ili zajednički prostor. Savremeni interfoni današnjice omogućuju korisnicima novu dimenziju bezbednosti življenja i sigurnosti privatnog prostora. 

Vrste interfona i na koji način funkcionišu

Prvenstveno je bitno razlikovati dve fundamentalne tehnologije na kojima su video interfoni zasnovani – postoje analogni i IP interfoni. Osnovna razlika u tehnologiji izrade interfona svodi se na funkcionalnosti koje interfoni mogu, ili ne mogu da pruže korisnicima. Dodatno se interfoni razlikuju u komponentama koje čine funkcionalnu celinu, u zavisnosti da li se radi o analognim ili IP interfonima. 

U većini slučajeva osnovna tehnološka podela može se sumirati u činjenici što velika većina analognih interfona ne poseduje integrisanu kameru, ili je poseduje ali je ona suviše male rezolucije koja nije dovoljna za rad u izazovnim okruženjima kao što je noć, scene sa senkama, direktnim suncem,… pa samim tim analogni interfoni nisu preporučeno rešenje za video verifikaciju osobe ili osoba koje stoje ispred ulaznog prostora

Dodatno, analogni interfoni, zbog starije tehnologije iziskuju nabavku dodatnih komponenata koje kod IP interfona nisu potrebne. Na primer, kod analognih interfona potrebna vam je i spoljna i unutrašnja interfonska jedinica kako biste ostvarili komunikaciju sa osobom ispred ulaznih vrata od zgrade, dok je kod IP interfona neophodna samo spoljna interfonska jedinica, jer se sva komunikacija obavlja putem aplikacije i putem interneta. 

Analogni interfoni se sastoje od spoljne i od unutrašnje interfonske jedinice, sa pratećom elektronskom bravom i napajanjem. Kablovska instalacija kao sastavni deo analognog interfonskog sistema postavlja se od unutrašnje interfonske jedinice do spoljašnje jedinice čime je omogućena dvosmerna audio komunikacija. I spoljna i unutrašnja jedinica poseduje mikrofon i zvučnik, kao i taster za pozivanje na spoljnoj, odnosno taster za otvaranje elektronske brave i puštanje posetilaca, na unutrašnjoj jedinici. Velika mana analognih interfonskih jedinica je nemogućnost ove tehnologije da isporuči kvalitetan i upotrebljiv video snimak sa spoljne jedinice, do unutrašnje gde se korisnik nalazi. Čak i pojedini analogni interfoni koji imaju u sebi integrisanu kameru, ne poseduju dovoljno dobar kvalitet niti minimum neophodne rezolucije za prepoznavanje i identifikaciju posetilaca. Dodatni hendikep analognim interfonima donosi ne postojanje funkcionalnosti da se preko mreže, putem aplikacije odgovara na pozive, već korisnik mora biti u objektu, pored unutrašnje interfonske jedinice da bi odgovorio na poziv, što je u velikoj meri nepraktično za korisnike, pogotovo one sa kućom i dvorištem. 

Za razliku od stare analogne tehnologije, IP video interfoni poseduju sve funkcionalnosti koje korisnicima olakšavaju korišćenje sistema, i pritom čine objekat bezbednijim, čak i kada korisnik nije u njemu. IP interfonima neophodna je samo spoljna interfonska jedinica, jer se komunikacija sa posetiocima obavlja putem interneta i aplikacije instalirane na smartphone korisnika. Na ovaj način korisnik može uvek odgovoriti na poziv sa ulaznih vrata, čak i kada je na putu i nije kod kuće. Na taj način može se obratiti prijatelju koji je došao u iznenadnu posetu, ali isto tako može i daljinski odvratiti potencijalne lopove u njihovoj nameri da provere ima li nekoga kod kuće.  Naravno od komponenti i IP interfoni zahtevaju elektronsku bravu, napajanje i kablovsku instalaciju, a po potrebi može se poručiti i zasebna unutrašnja interfonska jedinica – korisnički panel. IP interfoni za zgrade i interfoni za kuću imaju integrisane kamere ozbiljnih karakteristika, što dodatno uvećava korisničku upotrebnu vrednost, prilikom odabira IP interfona umesto analognih.

Izaberi filtere
Prikaži:
Prikazano 1~1 od ukupno 1 proizvoda
Sortiraj: