Switch uredjaji

Switch je proizvod koji je neophodan u vašem kompletu za mrežu i to je uređaj koji ćete zasigurno najviše koristiti. Uloga mu je da regulišu saobraćaj na mreži. Svi naši računari se mogu povezati na switch ali je moguće i dodati switch na switch i na taj način proširiti mrežu. Iako izgledaju isto, switch i hub nisu isto. Razlika u odnosu na Hab je to što switch vodi računa o tome koji podatak kom računaru ili mrežnom uređaju prosleđuje. Svitch je u stanju da razlikuje tj. indentifikuje uređaje koji su povezani na njega.

Ovaj uređaj funkcioniše na drugom nivou, layer 2 uređaj, što znači da prepoznaje svoje klijenate. Identifikator uređaja povezanog na switch je njegova fizička tzv. MAC (engl. Media Access Control) adresa. Ovakav način identifikacije uređaja podseća na automobil. Svaki automobil znamo ima broj šasije i registarsku tablicu. Po pravilu broj šasije se ne menja, a tablice se menjaju u zavisnosti od toga gde stanujete. Oba ova podatka identifikuju jedan automobil. Svitch ima unikatne brojevei, brojevi šasije koji su nam interesantni. Kod mreža je MAC adresa broj same mrežne kartice (šasije), mrežnog uređaja i data je u obliku :  00:1A:4D:7B:FA:84  MAC adresu svoje kartice možete saznati tako što pogledateu Command prompt uz komandu ipconfig /all. U prikazu koji tada dobijete, prva tri heksadecimalna broja identifikuju proizvođača. Pojedini sajtovi imaju opciju da ukucate MAC adresu i saznate ko je proizvođač kartice.Sledeća tri broja su serijski broj kartice. Trebalo bi da je ovaj broj unikatan, međutim zbog ekstremno velike proizvodnje, kineski proizvođači su jednostavno lepili jednu istu adresu na nekoliko hiljada proizvoda, te se može naleteti i na duplikat. Svitch prikuplja sve adrese uređaja koji su uključeni u njegove portove i pravi tabelu u kojoj uparuje port i MAC adresu. Na taj način zna da recimo sa porta 5 treba prebaciti neki podatak na port 12. I imamo komunikaciju. 

Switch se nudi u više varijanti. Uglavnom se razlikuju po broju portova i po stepenu upravljivosti. Neupravljivi su jeftini i prave se sa do 16 portova. U njih samo uključite uređaje koje želite da umrežite i nemate nikakvog uticaja na tok podataka. Upravljivi switch-evi imaju različite mogućnosti, od kontrole opterećanja, preko protoka, pa podešavanje bezbednosnih parametara, uz međusobno povezivanje i prave se sa min. 16 ili 24 porta, a maksimalno 48. Kako smo naveli, ukoliko vam je potrebno više, dodajete i povezujete switch na switch. Cena ovih uređaja je daleko veća od cene prethodne kategorije i oni se koriste za osnovu mreže. 

Imajte u vidu i da postoji jedan malo čudan problem. Ruteri su uređaji koji rade na trećem sloju, (Layer 3.). Podela je bila vrlo jasno dok se nisu pojavili i Layer 3 switch-evi. Dosta su skupi, ali su i  korisni jer imaju znatno veći broj portova od rutera i sve važnije osobine rutera, ali ne sve.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri odabiru ovog proizvoda, obratite se asistentu prodaje.

Izaberi filtere
Prikaži:
Prikazano 1~6 od ukupno 6 proizvoda
Sortiraj: