Tableti

Šta je tablet?

Tablet je kao veliki telefon i mali laptop ugrađen u jedan uređaj. Tabletom se mogu smatrati mali, ručni računari. Oni su manji od laptopa, ali veći od pametnog telefona i imaju funkcije oba uređaja.

Kako funkcionišu tableti?

Tableti funkcionišu na isti način na koji radi većina elektronskih uređaja, a naročito računari i pametni telefoni. Imaju ekran, napajaju se preko punjive baterije, imaju ugrađenu kameru i  skladište sve vrste podataka. Ne uključuju iste hardverske komponente kao kompletan desktop računar ili laptop. Imaju specijalan mobilni operativni sistem koji obezbeđuje  podešavanja namenjena posebno za korišćenje mobilnog ekrana na velikom ekranu.

Tableti su namenjeni osobama u pokretu i namena im je da olakšaju sve što radimo kada nismo pri radnom mestu, ili računaru. Zbog toga im je celi ekran je osetljiv na dodir ali ne morate pod obavezno da koristite tastaturu i miša sa njim. Za to mogu pomoći prst i olovka.Tastatura i miš se bežično povezuju sa tabletom. Kao i kod računara, miš pomera da bi pokretao kursor na ekranu, a tastaturu koristite kada je vreme da nešto napišete na ekranu.

Tablet punimo preko kabla koji je identičan kablu punjača mobilnog telefona. Kao USB-C, Micro-USB ili Lightning kabl. U zavisnosti od odabranog uređaja, baterija je zamenljiva ili punjiva a na vama je da birate šta vam više odgovara.

Tableti se mogu koristiti za zabavu ili za rad. Pošto su lako prenosivi, ali pozajmljuju neke karakteristike laptopa, oni mogu biti dobar izbor u odnosu na pun laptop računar, kako po troškovima tako i karakteristikama. Većina tableta može da se poveže na internet preko Wi-Fi ili mobilne mreže, tako da možete da pretražujete Internet, obavljate telefonske pozive, preuzimate aplikacije, video zapise i sve ostalo što vam je neophodno. Često možete poistovetiti tablet sa stvarno velikim pametnim telefonom.

Kod kuće, tablet je takođe koristan za reprodukciju video zapisa na televizoru. Tablet vam omogućavaju pristup ogromnoj prodavnici mobilnih aplikacija koje možete direktno preneti na tablet računar koji vam omogućuje sve od provere e-pošte i nadgledanja vremena za igranje igara, učenja, navigacije pomoću GPS-a, čitanja e-knjiga i izrade prezentacija i dokumenata. Većina tableta takođe ima Bluetooth opcije tako da možete povezati zvučnike i slušalice za bežičnu reprodukciju kada slušate muziku ili gledate filmove.

Ograničenja tableta

Dok tablet može biti savršeno pogodan za neke, drugima bi mogao da bude manje koristan s obzirom da tablet nije sasvim kompaktan računar. Tablet ne uključuje stvari kao što su cdeksterni hdd , USB portovi, Ethernet portovi i druge komponente koje se obično vide na laptopu ili računaru. Tableti zbog toga nisu dobra kupovina ako očekujete povezivanje flash diskova ili eksternih čvrstih diskova, niti su idealni za povezivanje sa žičnim štampačem ili drugim perifernim uređajem. Takođe, ekran tableta nije toliko veliki kao monitor ili desktop računar.

Tableti nisu svi napravljeni tako da mogu da koriste celularnu mrežu za internet; neki mogu koristiti samo Wi-Fi. Drugim rečima, te vrste tableta mogu koristiti samo internet na kojem je dostupan Wi-Fi, kao kod kuće, na poslu ili u kafiću ili restoranu. To znači da tablet može da vrši internet telefonske pozive, preuzima aplikacije, proverava vreme, strimuje online video i sl. kada je povezan na Wi-Fi. Međutim, čak i kada je van mreže tablet može i dalje raditi opcije kao pisanje e-pošte, gledanje video zapisa koji su preuzeti kada je bilo Wi-Fi pokrivanja, reprodukcija video igrica i još mnogo toga. Neki tableti, međutim, mogu se kupiti sa određenim komadom hardvera koji omogućava internet i u tim slučajevima, tablet je još sličniji smartphone-u.

Tableti i putovanja

Ako na svom putu ne morate da preduzimate neke ozbiljnije poslove, tablet može biti sjajno rešenje. Kao što je već rečeno maksimalno je zahvalan za prenošenje, u rancu ili torbi jedva da ćete ga i osetiti. A kada Vam zatreba odmor od odmora, možete posegnuti za njegovim velikim ekranom i pogledati ono što želite, ostati u toku sa društvenim mrežama, tekućim dešavanjima, odgovoriti na mejl ili obaviti neku drugu aktivnost. Sve to sa performansama baterije o kojima mogu da sanjaju samo najizdržljiviji laptopovi. Ukoliko u Vašem transportnom sredstvu nema Wi-Fi konekcije, zanimljivi mogu biti modeli sa SIM karticom i dostupnošću za mobilni internet..

Tableti za određene profesije

Za neke poslove tablet predstavlja izvrsnu pomoć. To su najčešće profesije u kojima stvari treba često da podelite i pogledate zajedno sa nekim, slike, dijagrame, izveštaje, planove. Profesionalci koji mogu upotrebiti tablet u korisne svrhe su terenski prodavci, agenti nekretnina, menadžeri, a upotrebu nalaze i na neočekivanim mestima poput gradilišta, pošto se poslednjih godina pojavljuje sve veći broj aplikacija koje odgovaraju na project management zahteve poslovnog okruženja. Teško je napraviti sistematsku listu svih zanimanja kod kojih tablet može biti od pomoći, pa sami razmislite, da li bi Vam na radnom mestu od koristi bio proizvod koji ima veliki i jasan ekran, lako prenosiv i uvek pri ruci, sposoban da obavi širok nivo srednjih i jednostavnih naredbi?

Zabava i učenje za najmlađe

Jedna od zanimljivih odlika tableta je to što je u pitanju idealan komad tehnologije za decu. Prava stvar za mališane koje još uvek ne želite da uvedete u svet mobilnih telefona, a koji su mali za neko ozbiljnije korišćenje računara. Sa tabletom mogu da se igraju, uče, gledaju klipove, crtane, filmove. U njihovim malienim rukama, on deluje kao neki ultra mobilni računar sa kojim se mogu šetati po kući, koji mogu poneti kod bake i deke, u krevet, ili kod drugara da mu pokažu nešto. Pri kreaciji tableta to verovatno nije bila ideja, ali se ispostavilo tako. Ovo je idealna igračka 21. veka, ali sa mnogo većim potencijalom za korisno korišćenje vremena. Naravno, dok god deca kvalitetno balansiraju svoje vreme uz tablet računar sa vremenom provedenim u igri sa vršnjacima, kao i sa svojim obavezama, nema razloga za brigu. Na vama je da ih na najbolji način naučite odmalena kako da pravilno koriste moderne tehnologije.

Čitanje elektronskih knjiga

Jedna od najpopularnijih upotreba tableta je čitanje novina i knjiga. Moderne tehnologije ne moraju da donesu kraj čitanju već naprotiv, mogu da ga znatno olakšaju i učine pristupačnijim. Sednete gde vam odgovara, zavalite se udobno i odaberete neku e-knjigu. Čitaoci stripova i grafičkih novela posebno cene tablete zbog toga što ovi uređaji imaju boju, za razliku od velike većine klasičnih e-čitača. 

Kreativnost

Tablet je tip uređaja koji tera na kreativnost jer mu je priroda takva da se može koristiti na veoma zanimljive načine. Može biti sjajan asistent u kuhinji. Smartphone je premali da udobno čitate recepte sa njega, a laptop sigurno nećete staviti u haos radne površine u kuhinji. Tablet je veličine koja je potrebna da ostanete u toku sa receptom za letnju tortu, da konvertujete mere, da proverite broj kalorija i slično.

Tablet je idealan saputnik u autu. Stavite svoj uređaj na nosač i koristite kao pomoć pri navigaciji ili slušanju muzike. Ako niste fan nosača možete da ugraditi u upravljačku ploču.

Online kupovina je postala deo naših života tokom pandemije i nema razloga više da čekate da stignete kući i pokupujete sve što vam je neophodno na laptopu ili destop računaru, već iskoristite tablet i pokupujte poslednji komad onih fenomenalnih cipela koje gledate mesecima pre sniženja.

Tablet može biti jeftina opcija za drugi monitor a znate da rad na dva monitora može u velikom meri da poveća produktivnost.

Sigurnosna kamera je još jedna opcija za korišćenje, ali i kao kontroler za smart uređaje i neizbežno igranje.

Tableti mogu biti biti korisna stvar koja značajno podiže komfor svakodnevnog funkcionisanja i poslovanja.

Ponuda na tržištu je velika, sa modelima različitih cena i opcija a na vama je da odaberite pravu kombinaciju za sebe.

Izaberi filtere
Prikaži:
Prikazano 1~1 od ukupno 1 proizvoda
Sortiraj:

Samsung Tablet Galaxy A7 Lite 8.7" 3/32GB WI-FI sivi

Na lageru u prodavnici
17.999,00 din Dodaj u korpu