Teflonsko posuđe
Iako je posuđe od nerđajućeg čelika odlično, dobro posuđe koje se ne lepi je važno u kuhinji svakog kuvara. Najbolji pribor za kuvanje koji se ne lepi savršen je za pravljenje jaja i druge osetljive hrane poput ribe ili brzih sosova. Oprašta se što se tiče prevrtanja i mešanja, a za kuvanje je potrebno manje masti, a i mnogo se lakše čisti zahvaljujući glatkom premazu koji sprečava lepljenje.
Zdravstvene agencije su izrazile zabrinutost zbog jedinjenja PFOA, koje se ranije koristilo za izradu teflona. Međutim, teflon ne sadrži PFOA od 2013. godine. Današnje nelepljivo i teflonsko posuđe potpuno je bezbedno za normalnu domaću kuhinju, sve dok temperature ne prelaze 570 ° F (300 ° C).
Ako vidite ogrebotine na vašem teflonskom posuđu, to znači da je teflonska površina koja nije zalepljena ugrožena i da se hemikalije mogu pomešati u vašoj hrani. Ogrebane posude pažljivo perite da se ogrebotine ne bi proširile.
Pravilna upotreba teflonskog posuđa
Koristite nisku ili srednju temperaturu sa teflonskim posudama i tiganjima. Kada se posuđe prevučeno teflonom previše zagreje oslobađa isparenja koja mogu izazvati simptome slične gripu kod ljudi. Zbog razlika u respiratornom traktu, ptice su mnogo podložnije isparenjima od ljudi. Kada se teflonski tiganj pregreje i stvara isparenja, to može biti fatalno za kućne ljubimce. Upotreba plastičnog ili drvenog pribora pomaže u zaštiti teflonskog premaza od ogrebotina. Nikada nemojte koristiti abrazivna sredstva za čišćenje ili podloge za ribanje za čišćenje ovog neprianjajućeg posuđa.
