Mašine za pranje veša

Mašina za pranje veša je kućni aparat bez kojeg bismo teško mogli zamisliti život. Izdržati par dana bez mašine, i prati na ruke je pakao ne svake domaćice, već svih nas. Dobro obavljena kupovina prave mašine može vam doneti uređaj koja će biti pouzdan asistent u kući u godinama pred vama!

Cena jeste bitna ali ne dozvolite da bude vaš jedini kriterijum kada kupujete mašinu za pranje veša. Kupite najjeftiniji aparat, i na duži rok, takav aparat može vam doneti mnogo veće i nepredviđene troškove, a može vam doneti i dosta frustracija. Na primer, najjeftiniji modeli mogu trošiti značajno više vode i električne energije, a njihovi programi mogu biti dosta duži i manje efikasni. Kada nije samo bitna najniža cena, nego i kvalitet, šanse za pogrešnim izborom mašine značajno opadaju. Kada ne pazite na kvalitet, i kada mašina za pranje veša više nije pod garancijom, popravka se obično ne isplati iz razloga što bi trošak popravke bio veći od koristi.

Pre kupovine, pametno bi bilo da saznate što je moguće više informacija o karakteristikama mašine za pranje veša. Sve to uporedite sa karakteristikama koje će odgovarati potrebama vašeg domaćinstva, a već smo u nekim drugim grupama napomenuli da su to raspoloživi prostor, učestalost pranja veša, procena uloženog novca, itd. i donesete odluku na bazi svih informacija o najboljem mogućem aparatu za kupovinu.

 

Kapacitet

 

Pri izboru mašine za pranje veša, kapacitet pranja je definitivno jedan od najočiglednijih kriterijuma. Čak i najskuplji modeli mašina za pranje veša koji inače savršeno odgovaraju vašem domaćinstvu mogu izazvati frustracije ukoliko ne uzmete u razmatranje kapacitet pranja. Brojne karakteristike i tehnološke prednosti ne mogu promeniti činjenicu da se morate boriti sa veličinom bubnja koja je ili prevelika ili suviše mala. Za prosečno domaćinstvo, idealan kapacitet se obično kreće od 7 do 8 kg. Čak iako mnogi ljudi naginju izboru veće mašine za pranje veša, to ne mora nužno da bude najbolja ideja. Kapacitet od 7 kg je više nego dovoljan jer i dalje imamo tendenciju da peremo manje veša korištenjem programa koji skraćuju ciklus pranja pri nižim temperaturama.

 

Vrste mašina

 • MAŠINE ZA PRANJE VEŠA SA PREDNJIM PUNJENJEM

  Mašine sa prednjim punjenjem su najprodavaniji modeli i najčešći koji se koriste.
 • MAŠINE ZA PRANJE VEŠA SA GORNJIM PUNJENJEM

  Ove mašine su obično manje i zbog toga odgovaraju manjim prostorima. One zadržavaju sličan kapacitet bubnja, dok su spoljne dimenzije obično značajno manje. Punjenje i pražnjenje mašine sa gornjim punjenjem je jednostavnije od konvencionalnih mašina za pranje sa prednjim punjenjem, što ih čini idealnim izborom za ljude starije životne dobi i za svakoga ko mašine za pranje rublja sa prednjim punjenjem ne smatra praktičnima. Dodatna prednost je što se vrata ne zagrevaju. 
 • MAŠINE ZA PRANJE I SUŠENJE VEŠA – KOMBINOVANA MAŠINA

  Ukoliko živite u manjem stanu ili nemate dovoljno prostora za mašinu za sušenje veša, ova opcija je verovatno najbolje rešenje. Ove mašine kombinuju obe funkcije: pranje i sušenje.

BITNO

Proverite svoj izbor sa sledećim kriterijumima:

 • Predpranje: Da li vaša preferirana mašina za pranje veša ima ovu karakteristiku? Posebno ukoliko imate malu decu, predpranje može vas rešiti napora u rešavanju od najtvrdokornijih mrlja.
 • Buka: Prosečan nivo buke mašina za pranje veša se meri u decibelima. Što je veći broj decibela, to je glasniji rad mašine za pranje veša. Buka ispod 60 dB se smatra tihim radom. 
 • Energetski razred: Mašine se klasifikuju u energedske razrede od A do G (A označava najnižu potrošnju energije). Dodatni plus (+) iza razreda znači dodatnih 10% smanjenja potrošnje energije u poređenju sa nominalnim razredom. 
 • Ekran displeja: Većina mašina nove generacije poseduje ekran koji prikazuje ostatak vremena ciklusa pranja i ostale informacije.
 • Zaštita od curenja: Pojedine mašine imaju ugrađeni sigurnosni sistem koji automatski i mehanički zatvara dovod vode u slučaju oštećenja creva kako bi se sprečilo izlivanje vode i poplava u stanu.
 • AquaStop: sistem koji garantuje kompletnu zaštitu. Možete ostaviti svoju mašinu za pranje veša da radi bez nadzora, bez straha od poplave. Dno mašine je zatvoreno, tako da voda ostaje unutra. Specijalni senzor je postavljen na dno mašine za pranje veša koji detektuje vodu i zatvara dotok vode uz pomoć električnog ventila. Pumpa automatski ispumpava ostatak vode iz bubnja kroz crevo za pražnjenje.
 • Inverterski motor za tihi rad: Pored tihog rada, prednost ovog električnog motora je i duži životni vek i niži troškovi održavanja.
 • Efikasnost ciklusa obrtaja: Efikasnost ceđenja vode iz veša vaše mašine za pranje zavisi od broja obrtaja u minuti. Većina preporučenih mašina za pranje veša ima više od 1.200 obrtaja.
 • Prilagođavanje količini i vrsti veša: Mašine za pranje veša sa ovom funkcijom automatski prilagođavaju nekoliko parametara ciklusa pranja. Kao dodatak optimalnoj potrošnje vode, one prilagođavaju i trajanje pranja, ispiranje i obrtaje prema količini veša.
 • Raznovrsnost programa: Većina mašina za pranje veša nudi bazne programe za razne tipove veša, dok pojedine takođe imaju specijalne programe, kao što su ručno pranje, pranje dečije odeće, manje zaprljan veš, sportska oprema, itd. 

Ukoliko i dalje imate nedoumica, obratite se našem asistentu prodaje.

 

Izaberi filtere
Prikaži:
Prikazano 1~4 od ukupno 4 proizvoda
Sortiraj:
Novost

UNION Mašina za pranje veša N-6100 (N-6100)

Na lageru u skladištu
24.999,00 din Dodaj u korpu
Preporučujemo

UNION Mašina za pranje veša N-7121 (N-7121)

Nema na lageru
26.999,00 din Postavi pitanje

UNION ves masina N-6100N (N-6100N)

Nema na lageru
25.599,00 din Postavi pitanje