Ruteri

Switch, ruter, AP, wireless infrastruktura.. sve su to pojmovi koje skoro svakodnevno vidimo ili čujemo. Često se ti pojmovi pojavljuju na reklamama raznih operatera i možda se podrazumeva da već svi znaju šta ti pojmovi znače. Danas je život bez interneta nezamisliv, ali to ne znači da svi znaju i njegovu definiciju. 

Mrežna rešenja

Sigurno ste više puta čuli pitanja „Koja su najbolja mrežna rešenja?“, „Od čega se sastoje?“ i slično. Najjednostavnije rečeno, mrežna rešenja se koriste u izgradnji žičnih (wired) i bežičnih (wireless) mreža te omogućavaju prenos informacija i komunikaciju između različitih tipova uređaja, najčešće računara. Mrežna rešenja uključuju preklopnike (switch), usmerivače (router), optičke komunikacijske sisteme i sisteme za mrežni nadzor. 

Žična infrastruktura (wired infrastructure)

Za početak je dobro napraviti distinkciju između žične i bežične mreže kako bi lakše razumeli druge pojmove. Žične mreže ili wired infrastrukture nazivaju se i Ethernet mrežama, te su najčešći tip tehnologije lokalne mreže (LAN). pojednostavlljeno, žična mreža je skup dva ili više računara, pisača i drugih uređaja povezanih Ethernet kablovima.

Bežična infrastruktura (wireless infrastructure)

Bežična mreža je ustvari računarska mreža koja se koristi u nekoj ustanovi, kancalariji ili domu. Radi na istom principu kao kod klasične wired mreže, ali nam nije potrebna fizička veza u vidu kabla između dva ili više računara koje želimo umrežiti. Povezivanje računara se odvija radio komunikacijom odnosno radio talasima, a uređaji koji služe za bežično povezivanje su bežična mrežna kartica i pristupna točka (access point). Kao i klasična mreža – LAN, bežična mreža – WLAN može biti jednostavna i složena! Da bi umrežili dva računara potrebne su najmanje dve bežične mrežne kartice i upravljački program. Takav način povezivanja naziva se Point to Point. Dva ili više računara možemo umrežiti preko access pointa, pristupne tačke, koji možemo shvatiti kao mrežni preklopnik ili switch. Bežično umrežavanje je najjednostavnije uz Wi-Fi tehnologiju, samo nam je potrebna Wi-Fi kartica, interna, ili eksterna, u dva ili više računara kako bi se oni mogli umrežiti. Obično u karticama stoji integrisana antena koja je dovoljna za manje mreže, ali je moguće koristiti i bolje, spoljne antene koje pojačavaju signal. Za priključivanje na neku mrežu je potreban tzv. Hotspot, odnosno čvorište na koji se spajaju svi ostali korisnici. Ako je mreža osigurana, potrebna je lozinka, a ako je mreža slobodna, onda nema nikakvih ograničenja za spajanje.

Wireless ili wired – kako odabrati najbolje rešenje za dobar internet?

Napredak tehnologije i njena pristupačnost su doneli mnogo pozitivnih stvari za unapređenje i poboljšanje životnog standarda pa time i poslovanja. Danas je internet neophodan u gotovo svakoj delatnosti i svi žele pronaći ono što je najbolje za njihov rad i napredak, a istovremeno žele biti zadovoljni odnosom cene i kvaliteta. Najčešće svakodnevno pitanje o kvalitetnoj wireless i wired mreži je - kako u mnoštvu različitih operatera i usluga odabrati ono što najbolje odgovara vašim individualnim potrebama, a pritom se ne zamarati dodatnim informacijama od kojih možda nemate koristi u svom svakodnevnom poslovanju.

Ono što bismo vam savetovali je da je za početak dobro razmislite o onome što je u ovom trenutku potrebno vašem poslovanju te što bi vam najviše služilo. Sasvim je razumljivo da tražite mrežu koja može i mora zadovoljiti sljdeće kriterijume:

  • lako postavljanje i aktiviranje, bez potrebnog posebnog tehničkog znanja i veština
  • sigurna mreža koja će vam omogućiti da mirno spavate jer znate da je vaše poslovanje sigurno, a krajnji korisnici zadovoljni
  • mreža za koju ne morate imati poseban IT tim kvalifikovanih ljudi koji su neophodni da bi održavali dodatne kompleksne softvere kako bi vaša mreža mogla funkcisati.

Nije previše tražiti ovo jer su to neke osnovne karakteristike koje bi se trebale podrazumevati i sasvim je normalno ovo očekivati od svoje mreže kako biste se u miru mogli posvetiti svom poslovanju, umjesto da vam loša internet mreža bude dodatna briga.

Usmerivač (Router)

Usmerivač, poznatiji i kao ruter je ona kutija koju imate kod kuće i to je uređaj koji šalje pakete podataka između različitih mreža. Paket je podatak koji takođe sadrži i adresu odredišta. Ruteri koriste ove adrese odredišta za slanje paketa između drugih rutera dok taj paket ne stigne na svoje odredište. Ovako se vaš LAN (local area network), vaša lokalna mreža, spaja na širi internet. To bi značilo da recimo kada nešto pretražujete na Google, vaš ruter usmerava ovaj paket na Google servere za obradu i na taj način dobijete informaciju koja vas je zanimala.

Modem

Ono što je česta zabuna u svakodnevnoj komunikaciji je da se ruter i modem poistovjećuju a ruter i modem nisu ista stvar! Modem je uređaj koji modulira analogni nosač signala i koji isto tako demodulira tj. dekodira digitalni signal sa analognog nosača. Modem je najčešće spojen na telefonsku liniju, ali je moguće spojiti ga na bilo koji kabl ili na bežični nosač signala. Uglavnom služi za spajanje na Internet, a radi tako da prenosi podatke koje dobije iz telefonske linije u podatke jasne računaru i obrnuto. Modem je neophodan kako biste se mogli spojiti na internet preko telefonske parice ili preko televizijskog koaksijalnog kabla. U čemu je poanta? Uglavnom svi uređaji koje dobijete nakon što se odlučite za neku od usluga zapravo predstavljaju spoj više uređaja. Dakle, kada dobijete uređaj za pristup internetu, on je najčešće ujedno i ruter i modem. Zato mnogi kutiji za internet neko zove ruter, a netko modem.

Izaberi filtere
Prikaži:
Prikazano 1~2 od ukupno 2 proizvoda
Sortiraj:

TP-Link Ruter TL-WR844N beli

Nema na lageru
2.599,00 din Postavi pitanje

TP Link Ruter bežični TL-WR840N beli

Nema na lageru
2.499,00 din Postavi pitanje